Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai drónok Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 30. 10:15

Az Egyesült Államok rakétákkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépet, vagyis drónt irányított Bagdad légterébe, hogy védelmezzék az iraki fővárosban lévő vagy oda látogató amerikai katonákat és diplomatákat – mondta egy meg nem nevezett amerikai illetékes az AFP hírügynökségnek.


A repülések az elmúlt 48 órában kezdődtek. Egyelőre nincs szó arról, hogy a drónok csapást mérjenek az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű radikális szunnita szervezet Bagdad felé nyomuló fegyvereseire, ehhez Barack Obama elnök külön felhatalmazására lenne ugyanis szükség. Most az amerikaiak védelme a feladatuk veszély esetén.

Az újabb drónok azokhoz a pilóta nélküli repülőgépekhez csatlakoztak, amelyek a George H.W. Bush repülőgép-hordozóról felszálló F-18-as vadászgépekkel együtt felderítő tevékenységet végeznek. Naponta 30-35 ilyen felderítő repülést hajtanak végre a szunnita lázadók előrenyomulásának felméréséhez.

A diplomatákon kívül körülbelül 500 amerikai katona van most Irakban. Az elmúlt napokban a különleges erők 180 katonája érkezett az országba az iraki hadsereg támogatására. Barack Obama amerikai elnök múlt héten közölte, hogy összesen 300 amerikai tanácsadót küld Irakba.