Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megemlékezés dombja

Szöveg: Snoj Péter |  2014. június 30. 9:13

A második világháborúban elesett hősi halottakra emlékeztek amerikai és magyar katonák, valamint amerikai katonai hagyományőrzők Szigligeten, június 28-án. Hetven esztendővel ezelőtt, 1944-ben a közelben csapódott a földbe egy amerikai bombázógép.

1595974813

Mára már hagyománynak számít, hogy a II. Világháborús Amerikai Katonai−Polgári Hagyományőrző és Rövidfilmkészítő Egyesület tagjai magukkal invitálják a Honvédelmi Minisztérium és az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének munkatársait a közös megemlékezésre. Szigliget kápolnadombján egymás mellett két emlékmű őrzi mindazon magyar és amerikai katonák emlékét, akik a második világháború évei alatt estek el, hazájuk szolgálatában.

Az amerikai emlékmű azonban személyes mementó is, hiszen márványlapján a történelemidéző sorokon túl öt név is szerepel. Öt fiatalemberé, akik 1944. június 30-án Szigliget térségében veszítették életüket. Ők öten egy B−24-es bombázógép tízfős legénységéhez tartoztak, amelynek tagjai az akkor még Lengyelországhoz, ma Németországhoz tartozó Blechhammer olajfinomítói ellen indultak bevetésre. A több mint 30 bombázóból álló alakulat a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban képtelen volt elérni a célterületet, így a főhadiszállás lefújta az akciót. Ám egy ötgépes kötelékhez ez a parancs sosem érkezett meg. Sűrű felhőtakaróba bújva repültek tovább, s csak a Balaton felett vették észre, hogy egyedül maradtak. Mire biztonságosan, egymás után megfordultak olaszországi bázisuk irányába, az őket kereső, hazánk légterét védő 35-40 német és magyar vadászgép utolérte őket, és a védtelen bombázók közül négy lángokba borulva zuhant a föld felé. Mindössze egy amerikai gépnek sikerült elmenekülnie.

1595974813

A Szigligeten földbe csapódott gép pilótája, Robert C. Evans hadnagy emberfeletti erőt tanúsítva tartotta egyenesben sérült gépét, hogy esélyt adjon társainak a kiugrásra. Azt azonban nem tudhatta a pilótafülkében ülve, hogy négy társa már életét vesztette a fedélzeten, másik öt bajtársa pedig sikeresen kijutott a lángokban álló négymotorosból. Evans hadnagy a végsőkig kitartott, amikor is hajója mély zuhanásba borult. Az utolsó métereken sikerült újra egyenesbe emelnie, ám az előtte magasodó szigligeti dombságon már nem tudta átemelni a megtépázott B−24-est, amely a kamonkői dombra hasra zuhant. A túlélők együttes véleménye, hogy a néhai Evans önfeláldozásának köszönhették életüket.

1595974813


Fotók: a szerző felvételei