Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb fegyveres összecsapások voltak Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 26. 18:57

Összesen 45 ember vesztette életét, 54 pedig megsebesült január 25-én, szombaton az Irakban lezajlott fegyveres összecsapásokban – jelentették helyi biztonsági és orvosi források.

A harcok elsősorban továbbra is El-Anbár tartomány fővárosát, Ramádit, valamint a Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Fallúdzsa városát érintik. Ezeket a körzeteket hetek óta ellenőrzésük alatt tartják iszlamista felkelők, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet. Az iraki hadsereg ezeknek a lázadóknak az állásait támadja.

Fallúdzsa központi kórházába a nap folyamán öt holttestet és hét sebesültek szállítottak. A kínai hírügynökség szerint ők a környéken kirobbant fegyveres harcok során haltak meg vagy szereztek sebeket. Korábban ugyanebbe a kórházba 16 holttestet szállítottak.

Ramádiban egy polgári lakos esett áldozatul a lövöldözéseknek, hatan pedig sérüléseket szenvedtek. A tüzérségi fegyverek néhány lakóházat is megrongáltak.

Dijála keleti tartomány fővárosa, Baakúba közelében becsapódó tüzérségi lövedékek egy család hét tagjának (gyerekeknek és nőknek is) az életét oltották ki. Nem messze attól a helytől egy katona meghalt, további kettő pedig megsebesült, mert behatoltak az al-Kaida egyik keresett tagjának házába, és ott működésbe lépett egy elrejtett pokolgép.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken közölte: a belharcok miatt eddig több mint 140 ezren menekültek el a nyugat-iraki el-Anbár tartományból. Az ENSZ-hivatal kiemelte, hogy csupán a múlt héten több mint 65 ezren menekültek el a térségből.