Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb feszültségcsökkentési övezetet hoznak létre Homsztól északra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 4. 10:56

Egy új, Homsz várostól északra fekvő feszültségcsökkentési övezet létrehozásába egyezett bele a szíriai mérsékelt ellenzék – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz katonai tárca szóvivője augusztus 3-án, csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Szíria harmadik feszültségcsökkentési övezetében, amelyben 84 településen 147 ezer ember él, közép-európai idő szerint 11 órakor lép életbe a tűzszünet. Konasenkov emlékeztetett rá, hogy az asztanai tárgyalások ötödik, júliusi fordulóján négy ilyen zóna létrehozásáról született megállapodás, amelyek közül kettő már működik.
A tábornok hangsúlyozta, hogy a tűzszünet nem terjed ki az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front egységeire. Mint mondta, a mérsékelt ellenzék az Egyiptomban lefolytatott tárgyaláson ígéretet tett arra, hogy ezeket kiűzi Homsz tartomány azon területeiről, amelyek az ő ellenőrzése állnak.

Konasenkov bejelentette, hogy az orosz katonai rendőrség pénteken két ellenőrző és három megfigyelőposztot állít majd fel az övezet határán. A szíriai ellenzék a maga részéről akadálymentessé teszi a közlekedést a Homsz és a Hama közötti autóútszakaszon.
A vezérőrnagy bejelentése szerint a szíriai megbékélési folyamathoz az elmúlt tíz nap alatt 52 település csatlakozott. Az orosz hadsereg 41 humanitárius akció keretében több mint 55 tonna élelmiszert osztott szét.