Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb sikert arattak az Iszlám Állam ellen harcoló erők

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. október 27. 10:42

Újabb területet foglalt el az Iszlám Állam terrorszervezettől a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség – közölte október 25-én az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

Az Egyesült Államok által támogatott ernyőszervezet az Eufrátesz keleti partján található Szuszah településről füstölte ki a szélsőségeseket. Az egykor kiterjedt iraki és szíriai területeket birtokló terrorszervezet katonai vereségét követően mára mindössze néhány elszigetelt térségben tartja magát Szíria keleti, illetve déli részében. „Az SDF mélyebbre próbál hatolni az Iszlám Állam utolsó gócpontjaiba az Eufrátesz keleti partján" – közölte Rámi Abder Rahmán, a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet vezetője.

A települést a terrorellenes koalíció több légicsapása is érte az utóbbi héten. Az OSDH szerint október 18-án és 19-én összesen 41 civil, köztük tíz gyerek vesztette életét a bombázásban. Az SDF arról számolt be, hogy egységeik jelenleg „átfésülik" a települést szélsőségesek után kutatva.

Az OSDH csütörtök este számolt be arról, hogy a közeli Hadzsin térségében dúló harcokban a milíciaszövetség legkevesebb tíz harcosát fogták el az Iszlám Állam dzsihadistái. Hat további katonának továbbra sincs nyoma, négy társuk pedig elesett. Az SDF szeptemberben jelentette be Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartomány területén a terrorszervezettel szemben folytatott offenzívájának végső fázisát. Az OSDH szerint az óta legkevesebb 456 dzsihadistát öltek meg a harcokban.