Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újgenerációs rakétákat és pilóta nélküli repülőgépeket mutatott be Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 25. 16:23

Újgenerációs rövid hatótávolságú rakétákat és pilóta nélküli repülőgépeket mutatott be az iráni hadsereg – közölte augusztus 24-én, vasárnap az IRNA állami hírügynökség.

A közlemény szerint a 100 kilométeres hatótávolságú Kadir rakétákat tengeri célpontok megsemmisítésére fejlesztették ki.

A szintén most bemutatott, Naszr-e-Basir típusú robotrepülőgépek a hivatalos tájékoztatás szerint képesek „hangtalanul működni", a hatótávolságuk viszont egyelőre ismeretlen.

A hadsereg két pilóta nélküli repülőgépet is bemutatott: a repülő objektumok elfogására kifejlesztett Karrar 4 és a nagy magasságban repülő, térképészeti felhasználásra szánt Mohadzser 4 típusú drónokat.

A bemutatón Haszan Róháni iráni államfő leszögezte, hogy bár országa nem szándékozik atomfegyvert kifejleszteni, az Iránt érő fenyegetéseket nem fogják figyelmen kívül hagyni. Az elnök az állami televízió által is közvetített beszédében elmondta, hogy Irán katonai doktrínája az elrettentésen és a hatékony védelmen alapul.

Teherán régóta azzal vádolja a Perzsa-(Arab-)öbölben katonai támaszpontokat fenntartó Egyesült Államokat, hogy meg akarja dönteni az iráni vezetést.

„Nem törekedtünk, nem törekszünk és nem is fogunk törekedni tömegpusztító fegyverek előállítására" – hangsúlyozta Róháni, hozzátéve, hogy „vallási és humanitárius okokból" sem nukleáris, sem biológiai, sem vegyi fegyvereket nem akarnak előállítani. A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, az iráni kormány azonban ezt következetesen tagadja.

Irán az Irakkal 1980 és 1988 között vívott háború idején indította be fegyverfejlesztési programját, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargó hatását. A nyolcvanas évek vége óta gyárt felderítésre használt robotrepülőgépeket, s 1992 óta harckocsikat, páncélozott szállítóeszközöket, rakétákat, tengeralattjárókat, torpedókat és vadászgépeket is. Az iszlám köztársaság fegyveres erőinek hadrendjében 2000 kilométeres hatótávolságú rakéták is vannak, ezek képesek Izraelt és a térségbeli amerikai támaszpontokat is.