Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszöntötték a 99 éves Ludovikást

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 25. 17:30

A napokban családi körben ünnepelte 99. születésnapját Mesterházy Gyula m. kir. tüzér százados, nyugállományú ezredes. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület nevében Nagy László nyugállományú ezredes és Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes névre szóló emléktárggyal és oklevéllel köszöntötte.

Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője a Kis magyar hadtörténet című könyvvel köszöntötte az ünnepeltet, aki nemcsak a napi sajtót olvassa, hanem szereti a hadtörténelmi tárgyú könyveket is.

Az ünnepeltet tüzér hadnagyként avatták fel a Ludovika Akadémia elvégzése után, hetvenhat esztendeje, 1938. augusztus 20-án. Az évfolyamának ő a rangidős tisztje, mellette már csak ketten élnek, vitéz békei Koós Ottó és Várszegi György, akiket m. kir. gyalogos hadnagyként avattak.

1595977548

Mesterházy Gyula mesélt fordulatos – eseményekben és küzdelmekben bővelkedő – katonai pályafutásáról, valamint családjáról. 1915-ben született a Vas megyei Nádasdon. A nádasdi evangélikus iskola első öt osztályának elvégzése után 1926-ban felvették a soproni Rákóczi Ferenc reáliskolai nevelőintézetbe. 1931-ben az osztályukat áthelyezték a kőszegi Hunyadi Mátyás iskolába, ott érettségizett kiváló eredménnyel 1934-ben. Nyitva állt előtte a katonatiszti pálya, a Ludovika Akadémián folytatta a tanulmányait. Sokadmagával a tüzér fegyvernemet jelölte meg.

A Ludovika Akadémia első évfolyama csapatszolgálat volt, így Pécsre, az ottani tüzérosztályhoz került mint karpaszományos honvéd.
Hadnaggyá avatása után Nagykanizsára, az ottani tüzérosztályhoz helyezték. 1939-ben áthelyezték Sopronba, a 103. gránátvető nehéztüzérosztályhoz. 1940-ben mozgósítás, majd az erdélyi bevonulás következett. Hajmáskérre helyezték, majd 1941-ben újabb mozgósítás során ezúttal a Délvidékre vonult be. 1942-ben vasúti szállítással az orosz frontra ment. Uriv-Korotojak területén részt vett a súlyos védelmi harcok támogatásában.

Tüzérosztályát 1942. december 20-án bevagonírozták és hazaszállították Sopronba. 1944 januárjában előléptették századossá, majd szeptember 2-án felvételi vizsgára behívták a Hadiakadémiára (kiváló minősítés, hat hónap frontszolgálat), ahová felvételt nyert. A Hadiakadémiát áttelepítették Balatonfüredre. 1945 januárjában Szombathelyre rendelték, a Hadiakadémia Németországba települt át. Május elején az akadémiát feloszlatták, ő pedig amerikai fogságba esett. Garmisch-Partenkirchenben az olimpiai stadion volt a fogva tartásuk helyszíne, ahonnan júniusban szabadult. Családjával Ausztriában találkozott. 1946-ban Körmenden jelentkezett a kiegészítő parancsnokságon.

1595977548

1949-ben behívták a honvédséghez, felvételi vizsga után a tüzértiszti iskola harcászati tanszékvezető-helyettese lett. A ludovikás múltja azonban utolérte: 1951. október 15-én eltávolították, ezután évekig segédmunkásként dolgozott. 1957-ben lefokozták. 1963-ban tudományos munkatársként dolgozott a Gépipari Technológiai Intézetben a szabványosítási vonalon. A rehabilitációt és az elismerést a rendszerváltoztatás hozta meg számára.

Mesterházy Gyulát a Ludovika hagyományai és elvei vezérelték egész életében: a feltétlen hazaszeretet, becsület, feddhetetlenség, bátorság, kitartás, a zászló iránti hűség és bajtársiasság. Ennek a közösségnek volt tagja, személye példa a mai ludovikások számára is.