Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraavatták a Magyar Királyi 308. honvéd gyalogezred emlékművét

Szöveg: HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatala |  2016. május 14. 17:48

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság képviseletében Horváth Lajos és Bíró Andor vett részt a napokban Ukrajnában, a Magyar Királyi 308. honvéd gyalogezred emlékművének újraavató ünnepségén.

Az eseményen jelen volt – mások mellett – Vida László, Magyarország ungvári konzulja, Faragó László, Magyarország beregszászi konzulja, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, illetve a főiskola tanárai és diákja.

Az első világháború idején a mai Ukrajna Ternopili megye Rakovec és Szemikovci községek határában, a Sztripa folyó mentén dúló súlyos harcokat követően a hősi halottak bajtársai állítottak emlékművet az elesettek emlékére. A betonból készült egyedi kivitelezésű létesítményen lévő magyar nyelvű felirat napjainkban is jól olvasható: „A 308. HONV.GYE. HALOTTAINAK EMLÉKÉRE. HŐSÖK VOLTATOK, MINT HŐSÖK HALTATOK MEG. KÜZDELMETEK A MAGYARSÁG ÖRÖK DICSŐSÉGE. 1915 NOVEMBER".

1596013528

Az emlékmű létezésére korábban dr. Szerhij Tkacsov ternopili helytörténész hívta fel a magyarországi hadisírgondozó szervezet figyelmét, illetve ő kezdeményezte az emlékmű elsődleges helyreállítását is.

Az ünnepség részeként  a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola énekkara – Kis Julianna vezetésével – első világháborús dalokkal emlékezett meg az első világháborús hősi halottakról. A főiskola tanára, Szakály Imre pedig az ezred történelméről tartott előadást.

1596013528