Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington kész segíteni Kenyának a terrorizmus elleni küzdelemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 24. 13:50

Az amerikai elnök hivatala november 21-én, pénteken élesen elítélte az aznapi kenyai buszfoglalást és mészárlást, továbbá megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni az afrikai ország hatóságaival a terrorizmus elleni fellépésben.

Kenya északkeleti vidékén az al-Shabaab szomáliai iszlamista szervezet fegyveresei foglaltak el egy buszt, majd kivégezték legkevesebb 28 nem muszlim utasát. A támadásnak több sebesültje is van.

Az al-Shabaab azt állította: az akcióval azt bosszulták meg, hogy a kenyai biztonsági erők a héten négy mecsetet is megtámadtak Mombasában. A mecseteket a hatóságok bezárták, azt állítva, hogy azok „iszlám szent háborút" hirdető radikális hitszónokok irányítása alá kerültek, és különböző támadások támaszpontjaként szolgáltak.

Az amerikai közlemény szerint a Fehér Ház külön elítéli azt, hogy a támadás áldozatai ártatlan civilek voltak. Bernadette Meehan szóvivő leszögezte, hogy az Egyesült Államok támogatja a kenyai vezetést a terrorfenyegetés elhárítását célzó erőfeszítéseiben, és továbbra is kötelességének tartja, hogy együtt dolgozzon a kenyaiakkal a mostanihoz hasonló, súlyos atrocitások elleni küzdelemben.