Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington meghosszabbítja egyes nagykövetségeinek zárva tartását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 5. 19:39

Az Egyesült Államok szombatig meghosszabbította több közel-keleti és észak-afrikai nagykövetségének és konzulátusának zárva tartását az al-Kaida terrorszervezet támadásaitól tartva – közölte az amerikai külügyminisztérium.

A lépésre nem valamilyen újabb fenyegetés okozta rendkívüli helyzet miatt kerül sor – indokolta a döntést vasárnap Jen Psaki, a külügyi tárca szóvivője -, hanem elővigyázatosságból, a diplomáciai személyzet, a helyi alkalmazottak és a képviseleteket felkeresők biztonsága érdekében.

Az intézkedés hatálya alá egyben újabb hat képviseletet is bevontak.

Így nem dolgoznak augusztus 10-ig, szombatig az amerikai nagykövetségek és konzulátusok egyebek közt Abu-Dzabiban, Ammánban, Kairóban, Rijádban, Dohában, Dubajban, Kuvaitvárosban, Tripoliban és Kartúmban, összesen 19 állomáshelyen.

Ugyanakkor kilenc, az elmúlt hét végére bezárt amerikai diplomáciai képviseletet hétfőn újra megnyitnak, többek között Dakkában, Algírban, Kabulban, Mazari-Sarifban, Bagdadban és Bászrában.

Az Egyesült Államok pénteken világszerte biztonsági figyelmeztetést adott ki, amelyben az al-Kaida fenyegető terrortámadásaira hívta fel az amerikai állampolgárok figyelmét hitelesnek tűnő információkra hivatkozva, és 22 képviseletét zárta be a hét végére, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Washington nyomán szombaton több más nyugati ország is hasonló biztonsági figyelmeztetést adott ki.