Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges bevonulás

Szöveg: Gémes Ildikó |  2012. február 29. 13:42

Szokatlannak tűnhetett az a bevonulás, amely az MH Támogató Dandárnál február 27-én zajlott le Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában, hiszen az újoncokat évek óta a szentendrei kiképzőbázisra hívják be három hónapos kiképzésre. A kivételes alkalomra a Honvéd Vezérkar főnöke adott engedélyt, s a bevonulás elsősorban a dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél található díszelgő és palotaőr beosztások feltöltésére irányult.

1595932038
Az ország több pontjáról érkező újoncokat először a laktanya sportcsarnokába kísérték, ahol a várakozás közben egy, a dandár életéről szóló rövid filmösszeállítást tekinthettek meg. 

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központtól kiérkező szakemberei elvégezték a regisztrációt, valamint tájékoztatást adtak az egészségbiztosítási pénztárba való belépés lehetőségéről, majd ellenőrizték a szerződéskötéshez szükséges iratokat.

A következő helyen egyebek mellett személyügyi és pénzügyi témákban kaptak információkat a bevonulók, továbbá megismerték a a féléves próbaidőre, illetve a tizennégy hetes alapkiképzésre vonatkozó szabályokat is.

A személyi beszélgetés után a bevonulók hivatalosan is a dandár állományába kerültek. Az egészségügyi szolgálatnál általános orvosi, fogászati vizsgálaton és drogszűrésen estek át, valamint a pszichológusok tájékozódtak az újoncok pszichés állapotáról. Az utolsó állomáshelyen mindenki megkapta a mérethelyes, komplex felszerelését.

Az egyik bevonuló, Mester Máté elmondta, hogy jelentkezéséhez hozzásegítette családi háttere is, mivel édesapja és nagyapja szintén katona volt. Mindig is határozott és céltudatos nevelést kapott. Gyerekkori álma, hogy katonai pályára lépjen és egy sikeres életutat járjon be ezen a területen.

A Petőfi-laktanyában az újoncok tizennégy hetes kiképzést kapnak: ennek során  testnevelési foglalkozásokon, alaki, általános harcászati és lőkiképzésen esnek át, valamint módszertani ismereteket sajátítanak el. Az alapkiképzés végén vizsgát tesznek, majd ezt követően helyezik őket első beosztásukba, s ezután kerül sor szakfelkészítésükre is.

1595932038

 Fotó: A szerző felvételei