Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különös betegség ütötte fel a fejét a kínai hadseregben

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 22. 19:57

A közelmúlt Kínát sújtó földrengéseinek pusztítását sokára fogják kiheverni a helyi lakosok, amely megközelítőleg 100000 ember életét oltotta ki. A hadsereg orvosai is áldozatos munkát végeznek, és a vizsgálatok során különös dologra figyeltek fel.

Katonák ezrei produkálnak különös tüneteket, mint például fáradtság, légzés-kimaradás, remegés, fejfájás, túlzott verejtékezés, szédülés, nyugtalan alvás, ájulás valamint az elmúlt hetek szörnyű eseményeinek felvillanó képei. Néhány orvos a tünetek alapján a PTSD-re (Post-Traumatic Stress Disorder) gyanakszik.

Az öregebb kínai katonák még emlékezhetnek arra, amikor szolgálatuk megkezdésekor több hír is napvilágot látott arról, ahogy a vietnámi határ mentén a katonák szenvedtek az ütközetek utáni sokkhatásoktól. A PTSD tehát nem ismeretlen a katasztrófák utáni mentőalakulatok számára. A Kínát érintő földrengéshullám egy olyan katasztrófának számit, ami csak minden emberöltőben egyszer vagy még ennél is ritkábban fordul elő.

A mostani nagymértékű pusztításban számtalan katona segédkezett, akiket váratlanul ért a szemük elé táruló borzalmas látvány.

A kínai orvosok konzultáltak amerikai kollégáikkal, akik már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek a PTSD részleteivel kapcsolatban. A statisztikai adatok szerint a földrengési utómunkálatokban résztvevő katonák 20%-át érinti a PTSD tünethalmaza, továbbá civil munkások is érintettek a betegségben.