Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadihajókat is érinti a magas üzemanyagár

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 22. 19:48

A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt egyre kritikusabb helyzetben vannak a haditengerészetek. Az elmúlt évben 50 százalékkal emelkedtek az üzemanyag költségek, 2008-ban pedig újabb 25 százalékos növekedés várható.

Az olaj árában folyamatos növekedés volt tapasztalható az elmúlt évtizedben, ami többek között annak köszönhető, hogy India és Kína ipara is jelentősen fejlődött. A globális GDP 29 trillió dollárról 48 trillió dollárra emelkedett, az olajtermelés azonban nem tudott lépést tartani a rohamos fejlődéssel.
A legtöbb haditengerészet és légierő kénytelen volt spórolni a kiadásaikon, ami például azt eredményezte, hogy a tengerészek kevesebb napot töltenek a tengereken. A hajók üzemanyag költsége napjainkban már megközelíti a tonnánkénti 600 dollárt.

Egy nagy sebességű torpedóromboló naponta körülbelül 100 tonna üzemanyagot használ el, kis számítást végezve tehát látható, hogy mekkora kiadást jelent ez a haditengerészet számára. Statisztikai adatok azt mutatják, hogy egy nagy repülőgép-hordozót a mai üzemanyagárak mellett jobban megéri nukleáris energiával üzemeltetni.

Az üzemanyagárak emelkedése és ezzel összefüggésben a tengerekre kifutó egyre kevesebb hajó kedvez a csempészeknek, a kalózoknak és a terroristáknak, hiszen ez azt jelenti, hogy a járőröző hajók száma is kevesebb lett.