Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb hatezer katona Afganisztánba?

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. június 22. 19:25

A NATO egyik német tábornoka szerint további hatezer katonát kellene Afganisztánba vezényelni. Egon Ramms erről a német közrádióban beszélt vasárnap.

A tábornok úgy véli, hogy a harcok sújtotta Afganisztánban csak rosszabbodni fog a helyzet, ha az amerikai erők a terveknek megfelelően idén csökkentik katonai jelenlétüket. Ramms szerint azonnal szükség van további 5-6 ezer katonára, mégpedig azért, hogy a NATO-vezette nemzetközi haderő hamarabb kivonulhasson az országból. Ha ugyanis végrehajtják a szükséges stabilizációt, akkor az afgán kormányerők átvehetik az ellenőrzést 2010-ben, 2011-ben vagy 2012-ben.

Annak ellenére, hogy negyven ország mintegy 70 ezer katonája tartózkodik most is Afganisztánban, nem ritkultak az Egyesült Államok által támogatott kabuli kormány ellen lázadó tálibok támadásai.

A német védelmi miniszter, Franz Josef Jung szombaton azt mondta, hogy a jelenlegi 3500 fős német alakulatot újabb ezer fővel bővítenék. A NATO már többször fölszólította Németországot afganisztáni katonai jelenlétének megerősítésére, de a berlini kormány ezt elutasította.