Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kunduz: újabb csontvázak a szekrényben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 14. 6:42

A szeptember elején az észak-afganisztáni Kunduz tartományban német kezdeményezésre végrehajtott és számos polgári áldozatot is követelő NATO-légicsapás Berlinben újabb hullámokat kavar. Az ellenzéki pártok vasárnap az új védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg azonnali lemondását követelték.

Guttenberg elődje, Franz Josef Jung – aki a támadás idején állt a minisztérium élén – már lemondásra kényszerült kormánytagságáról, miután minisztériuma a légicsapással kapcsolatban fontos információkat hallgatott el. A szóban forgó információkat tartalmazó NATO-jelentésből ugyanis egyértelműen kitűnt, hogy a tálib üzemanyag-szállító járművek ellen elkövetett bombatámadásnak voltak polgári áldozatai, amit a miniszter korábban határozottan cáfolt.

A Der Spiegel legfrissebb számában azonban újabb leleplezéseket közölt, amelyek immár Guttenberg minisztert, sőt a kancellári hivatalt is gyanús helyzetbe hozzák.

A rendszerint jól informált hamburgi hetilap – több más hétvégi újsággal együtt – ugyancsak a támadásról készített NATO-jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy a légicsapást elrendelő német ezredes nem csupán járműveket akart megsemmisíteni, hanem tálib katonai vezetőket is, azaz – amerikai mintájú – úgynevezett célzott emberölésről volt szó. Erre viszont az ellenzéki pártok, illetve nemzetközi jogászok szerint az észak-afganisztáni német katonai parancsnokságnak már végképp nem volt mandátuma, a parlamenti felhatalmazás ugyanis alapvetően csakis védelmet, illetve az újjáépítés támogatását teszi lehetővé.

Az ellenzéki pártok nyilatkozataikban azt állították, hogy Guttenberg védelmi miniszter és a kancellári hivatal egyaránt tudott a jelentésben foglaltakról, így arról is, hogy a légicsapás “célzott emberölésre" irányult. A kancellári hivatal, illetve Ullrich Wilhelm kormányszóvívó ugyanakkor nyomatékosan cáfolta ezt, a többi között azt hangoztatva: Angela Merkel kancellár nagy súlyt helyez arra, hogy a német kontingens afganisztáni szerepvállalása a parlamenti mandátum keretei között történjék.

Mindennek nyomán az ellenzék a védelmi minisztert lemondásra, a kancellárt pedig haladéktalan kormánynyilatkozatra szólította fel. Guttenberget hazugsággal is vádolták, azt állítva, hogy a miniszter – akárcsak elődje – elhallgatott információkat, illetve azt hangoztatta, hogy a hivatal átvételekor nem kellően tájékoztatták őt. Mindez új fényt vethet a Bundeswehr főszemlézőjének – gyakorlatilag a vezérkari főnöknek -, Wolfgang Schneiderhannak az elbocsátására is, amit Guttenberg arra hivatkozva rendelt el, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás. Hétvégi sajtóinformációk szerint Schneiderhan ezredes és az ugyancsak elbocsátott Peter Wichert minisztériumi államtitkár mindenről tájékoztatta felettesét.