Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Laura Bush Afgnisztánban

Szöveg: klubradio.hu |  2008. június 9. 11:45

Váratlan látogatást tett Afganisztánban Laura Bush, ahol 600 katona előtt mondott beszédet, megnézett egy árvaházat, beszélt női szervezetekkel, és bíztatta a tálib fenyegetettségben élőket a kitartásra.

A veszélyes zónába is ellátogatva Laura Bush meglepetés utat szervezett Afganisztánba. Egyrészt, hogy bíztassa az afganisztáni nőket a jogak elismeréséért vívott küzdelmükben, másrészt, hogy védelmébe vegye az oly sokat támadott Hamid Karzai elnököt, akinek kezét a begyökeresedett társadalmi hagyományok kötik a forradalmi változásokkal szemben.

A First Lady ellátogatott az amerikai katonákhoz (jelenleg 33 ezren vannak kinn) és 600 katona előtt mondott beszédet érdemeiket méltatva biztatta őket a kitartásra.

Csak tavaly 8 ezren haltak meg a tálib támadásokban, az idei szám is megközelíti már a 2000-et. Egy vasárnapi merényletben, mintha csak Irakban lett volna – 11-en haltak meg. Laura ellátogatott egy árvaházba, női egylethez, megnézett építkezéseket és jártában-keltében erőt-lelket öntött az erőszakos cselekmények miatt még mind a mai napig rettegésben élőkben. Megígérte, ő is dolgozik azon, hogy a csütörtökön Párizsban tartandó afganisztáni konferencián minél több támogatást kapjon az ország. Az elmúlt 7 évben 33 milliárd dolláros nemzetközi segélyt kapott Afganisztán, s ebből 22-őt az Egyesült Államok állt.

Hasonlóan nagy volumenű felajánlásokra számít Amerika a párizsi konferencián is.
Ma Szlovéniába utazik, hogy ott férjével találkozzon, s megejtsék utolsó európai vizitjüket és részt vegyenek az EU-csúcson. Ennek során ellátogatnak Berlinbe, Párizsba, Londonba és Rómába, utóbbi helyen fogadja a pápa. Európa számára ez a Bush-látogatás jelképes, szavainak aligha lesz súlya, Európa sokkal inkább Obamára koncentrál.