Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadásnak minősítették a szudáni összecsapásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 15. 18:06

A szudáni hadsereg hivatalosan lázadásnak minősítette június 14-én kedden a Dél-Kordofan tartományban a múlt hét óta tartó, egyre hevesebb összecsapásokat, és bejelentette, hogy felveszi a harcot a lázadókkal. Az Élelmezési Világprogram becslése szerint múlt csütörtök óta mintegy 60 ezer ember menekülhetett el a harcok elől.

Dél-Kordofan a júliusban függetlenné váltó déli országrésszel határos terület, és nagy olajkincséről ismeretes. A lakossága jelentős része a déliek oldalán harcolt a polgárháborúban, de a békemegállapodás értelmében az északhoz kerül július 9-én. A szétválást nehezíti a határok világos megvonásának hiánya, és az olajjövedelmek elosztásának kérdése is.

Az északi légierő kedden bombázta a terület központja, Kadugli, valamint Kauda település környékét. Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a lakosság súlyosan megszenvedi a légitámadásokat, és veszélybe kerül miattuk a humanitárius tevékenység is. Kadugli repülőterén lassan egy hete nem kapnak engedélyt a leszállásra a segélyszállítmányok, és a közutakon is akadályokat állítanak föl a fegyveresek.