Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas rangú francia delegáció a közigazgatási államtitkárnál

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. június 15. 17:50

Június 15-én délelőtt Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára fogadta a Becsületrend és Nemzeti Érdemrend képviseletében Magyarországra érkezett francia delegációt. A megbeszélésen részt vett a francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyarországi Egyesületének alelnöke, dr. Lomnici Zoltán is.

A francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend összesen hatvanhárom országban több mint 1.900 kitüntetettet képvisel. A Szövetség központja Párizsban van, és egyszerre tömöríti a Becsületrend és a Nemzeti Érdemrend kitüntetettjeit. A Becsületrendet Napóleon alapította 1802-ben: ez a földkerekség egyik legelismertebb kitüntetése, míg a Nemzeti Érdemrendet Charles de Gaulle tábornok hozta létre 1963-ban. A jelenlegi nagymester Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Rendkívüli súllyal és jelentőséggel bír, hogy az anyaszervezet ismét elismerte a magyar szervezetet, így e hivatalos látogatás is a vezetés legitimációját jelzi.

„A megbeszélés tárgya elsősorban a magyar kitüntetettek egyesületének újjászerveződése, az új vezetés megalakításának és elismerésének kérdéskörében folyt", tudtuk meg Lomnici Zoltántól. „A francia vendégek elmondták, hogy minden rendelkezésre álló erőforrással támogatják az új vezetést, Párizs pedig elismeri az újonnan megalakult magyar szervezetet." A magyar szervezet elsődleges rendeltetése a francia-magyar baráti kapcsolatok előmozdítása, a két ország kapcsolatrendszerének erősítése.

A Becsületrendet és a Nemzeti Érdemrendet közismert közéleti személyiségek, politikusok, tudósok, művészek, a gazdasági élet kiemelkedő szereplői és katonák egyaránt megkaphatják, amely rangos elismerés a francia-magyar kapcsolatok elismeréséül szolgál. Az elmúlt években a kitüntetés katonai fokozatát több magas rangú magyar katonai felső vezető – parancsnokok és vezérkari főnökök – is megkapta, így Végh Ferenc, Fodor Lajos, Szenes Zoltán és Tömböl László nyugállományú vezérezredesek is részesültek az elismerésben.


 Fotó: Tóth László