Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legendás pilóták – Tex Hill

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. április 2. 10:02

Tex Hill dandártábornok, a híres Repülő Tigrisek ásza és a Texasi Légi Nemzeti Gárda egykori parancsnoka a II. világháború alatt először Kína védelmében, majd pedig a 23. Fighter Group parancsnokaként harcolt a japánok ellen. Bevetései során összesen 18,25 megerősített légi győzelmet aratott.

Mindössze 31 évesen, 1946-ban kapta meg a dandártábornoki rendfokozatot. Nyugállományba vonulásáig a Texasi Légi Nemzeti Gárdát irányította. A legendás pilóta és parancsnok 2007. október 11-én San Antonióban, 92 éves korában halt meg.

David Lee „Tex" Hill egy presbiteriánus misszionárius fiaként, 1915. július 13-án, a koreai Kwangjuban született. Diplomáját 1938-ban, a texasi Austin College-ban szerezte, majd 1939-ben az amerikai haditengerészetnél kapott pilótakiképzést.

Először Douglas TBD Devastator torpedóvető gépen repült, később Douglas SBD Dauntless zuhanóbombázóra „nyergelt át". Ezután századával az USS Ranger fedélzetén szolgált. 1941-ben jelentkezett a hadsereg, a haditengerészet és a tengerészgyalogság pilótáiból verbuválódott 1. American Volunteer Groupba (AVG – 1. amerikai önkéntes csoport), amely később a Repülő Tigrisek (Flying Tigers) becenevet kapta.

A II. világháborúban utóbb híressé vált alakulatot Claire L. Chennault vezérőrnagy irányította. A csapat tagjai Burmában kaptak kiképzést. Időközben Tex Hill is elvégezte a szükséges Curtiss P–40B Warhawk típusátképzést, majd ezután az amerikai önkéntesek hazai gyártmányú – cápafogas festésű – gépeikkel 1941. december 20-ától Kína védelmében vettek részt. Hill a 2. vadászrepülő (Panda Bear – Pandamaci) századba lett beosztva.

Első és második légi győzelmét 1942. január 3-án, a thaiföldi Tak japán repülőtér fölött aratta. Ezen a bevetésen két Nakajima Ki–27 Nate típusú gépet lőtt le. Ezt az eredményét január 23-án újabb két géppel, majd 24-én egy vadászgéppel és egy – Rangoon felett lelőtt – bombázóval ismételte meg. Ezekkel nyerte el – egy csapásra – a megtisztelő ászpilóta címet.

Márciusban már Jack Newkirk parancsnoki helyét is megörökölte a 2. század élén. A nagy veszteségek következtében 1942. július 4-én végül feloszlatták az AVG-t. Tex Hill akkor már kétszeres ász volt, és összesen 12 ¼ légi győzelmet tudhatott magáénak. (Az angolszászoknál a megoszto

1595874920
tt részeredményeket is elismerték, így a 0,25-ös érték egy Ki–27-es lelövésért járt neki, melyen negyedmagával osztozott.)

A nagy tapasztalatokat szerzett pilóta tovább folytatta repülős karrierjét. Először az USAAF 23. Fighter Groupjába vezényelték, melynek utóbb – immár ezredesi rendfokozattal – a parancsnoka lett. 1944 végéig North American P–51 Mustangon repülve további hat japán repülőgép megsemmisítésével növelte eredményeit.

Bevetései során végül összesen 18,25 légi győzelmet aratott, miközben mindvégig különösen bátor magatartást tanúsított. Ekkor visszarendelték az Egyesült Államokba, ahol kinevezték a 412. Fighter Group parancsnokává. Ez az alakulat alkalmazta először az USA sugárhajtású vadászrepülőgépeit, a Bell YP–59 Airacomet és a Lockheed P–80 Shooting Star típusokat.

A II. világháború befejezése után, 1946 júliusában, mindössze 31 évesen léptették elő dandártábornokká. Akkor már a Texasi Nemzeti Légi Gárda parancsnoki posztját töltötte be. A gárda történetében Tex Hill volt a legfiatalabban kinevezett tábornok. Pályafutása során számos kitüntetést is megkapott, többek között a Distinguished Service Crosst (DSC), a Distinguished Flying Crosst (DFC), Silver Start, az angol DFC-t, valamint több kínai érdemrendet.

David Lee Tex Hill 92 évesen, szívproblémák következtében, 2007. október 11-én San Antonióban hunyt el. A temetésére, Fort Sam Houstonba több mint kétezer ember ment el. Az amerikai légierőt a jelenlegi vezérkari főnök, T. Michael Moseley tábornok képviselte. November 2-án a fredericksburgi Csendes-óceáni Háborús Nemzeti Emlékmúzeumban Tex Hill egykori beszédeiből és barátainak visszaemlékezéseiből, valamint hazafias zenékből álló műsor keretében zárómegemlékezést tartottak.