Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi célokká alakítanak át kiszuperált F-16 vadászrepülőgépeket

Szöveg: JETfly |  2010. március 11. 14:51

A Boeing cég nyerte el az amerikai légierő szerződését, amelynek értelmében a vállalat légi célokká alakít át elavult, a rendszerből kivont F-16 Fighting Falcon típusú vadászrepülőgépeket. A szerződés ellenértéke eléri a 69 millió dollárt. A megállapodás szerint a konszern 126 repülőgépet kap, amelyeket QF-16 típusjellel ellátott pilóta nélküli repülőgépekké fognak átalakítani.

A gépeket fegyvertesztek során, valamint légiharc manőverek kidolgozására fogják használni.
A vadászrepülőgépek, amelyeket QF-16 típusú légi célokká fognak átalakítani a Boeing szakemberei, jelenleg még az amerikai légierő Arizonában található Davis Monthan légibázisán várnak sorsukra. Az átalakítási munkákra a Boeing St. Louisban található gyárában, míg a tesztekre Jacksonville-ben kerül majd sor.
Az amerikai légierő korábban az F-4 Phantom II átalakított verzióit használta hasonló feladatkörben, azonban napjainkra ezek a pilóta nélküli repülőgépek elfogytak.

Az Oregoni Légi Nemzeti Gárda 123. vadászrepülő századának F-15-ösei,
QF-4 típusú drónokat semmisítenek meg AIM-7 Sparrow
és AIM-9 Sidewinder rakétákkal a Mexikói-öböl felett

Volt vadászrepülőgépek átalakított, pilóta nélküli légi célként történő alkalmazása széles körben elterjedt az Egyesült Államokban. A repülőgép-vezetők az ilyen repülőgépek segítségével dolgozzák ki a fegyverzet különböző alkalmazási lehetőségeit.