Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindennek a honvédség által garantált biztonság az alapja”

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. március 11. 17:07

A hagyományoknak megfelelően a Stefánia Palotában került megrendezésre a Honvédelmi Minisztérium 2010. évi március 15-i központi ünnepsége. A rendezvényen a nemzeti ünnep és a szabad sajtó napja alkalmából elismerések átadására is sor került.

A katonai forgatókönyv szerint lezajlott ünnepség a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött, majd azon a honvédelmi miniszter mondott beszédet a forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulója alkalmából.

Szekeres Imre először 1848. március 15. első évfordulójáról beszélt. „Mi tette olyan fontossá ezt a napot, hogy mindjárt 1849-ben lényegesnek tartotta méltó megünneplését? Az együtt akarás, az összefogás ereje, a közös mozdulás, egy nagy magyar álom, a szabadság megszületése tette naggyá", fogalmazott a miniszter. „A 162 évvel ezelőtti március tizenötödike megváltoztatta a magyar történelmet. A 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatása új korszakot nyitott az ország, a nemzet sorsában. A követelések előtt meghajolt a hatalom: eltörölték a cenzúrát, megteremtették a sajtószabadságot, a törvény előtti egyenlőséget, a felelős kormányt, a parlamentet. Mindannak az alapjait, ami az európai Magyarországra jellemző, 1848. március 15-én rakták le elődeink", mondta Szekeres Imre, aki kiemelte: 1848. május 16-án Batthyány Lajos miniszterelnök toborzófelhívására a hadsereg is megalakult.

„Az a Magyar Honvédség jött akkor létre, mely legfontosabb értékeink védelmezője, biztonságunk záloga, garanciája. A 162 évvel ezelőtti felhívás nem lett volna hatásos, ha a társadalom nem hallotta volna azt meg, nem működött volna együtt. S ez így van napjainkban is, amikor a honvédség társadalmi támogatottsága magas, az emberek ismerik, elismerik az önkéntes haderőt, a katonákat", mondta Szekeres Imre. „Ma könnyen mondjuk ki, hogy nehéz időket élünk. De valljuk be: 1848 óta jóval többször ment a sorsunk sokkal rosszabbul, mint ma. A Magyar Honvédség 162 éves története során többnyire az ország szuverenitása, függetlensége és biztonsága jelentette a vezérlőelvet. A Magyar Honvédség ennek záloga, jelképe és garantálója volt, és az lesz a jövőben is."

 

A honvédelmi tárca vezetője beszédében megköszönte a megjelenteknek a helytállást. „Ez jelenti a garanciát arra, hogy meg tudjuk őrizni hazánk biztonságát. Keveset beszélünk erről, pedig a biztonság olyan, mint a levegő: csak akkor érezzük hiányát, amikor nincs. Biztonság és stabilitás nélkül nincs békés fejlődés, nincs gazdasági növekedés. Nem túlzás azt állítani, hogy a biztonság mindennek az alapja, és a Magyar Honvédség feladata, hogy szavatolja ezt a biztonságot. Köszönet hát a Magyar Honvédségnek, köszönet katonáinknak, a honvédségben dolgozó köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak a kiváló teljesítményért", mondta Szekeres Imre. „Ez a kiváló teljesítmény mutatja, hogy a magyar katonák a hivatásuk mellett elkötelezettek és szakmailag jól felkészültek. Továbbá azt is mutatja, hogy minden nehézség dacára sikerült megteremteni a megfelelő feltételeket a Magyar Honvédségben", fogalmazott a miniszter.

Szekeres Imre rámutatott: a magas szakmai színvonal együtt jár a magas erkölcsi mércével. „Ezért tartom nagyon sajnálatosnak, ha egyes politikusok a honvédség egészének teljesítményét kérdőjelezik meg kijelentéseikkel. Egy morális válsággal küszködő haderő nem lehet képes olyan kiváló teljesítményre, mint a Magyar Honvédség. Való igaz, hogy néhányan méltatlanná váltak az egyenruha viselésére. De nem marasztalható el a Magyar Honvédség, ha némelyek megszegik a törvényeket. Már csak azért sem, mert a honvédség tartása, morálja kiváló a missziókban és kiváló a tiszai gátakon. Kiváló a laktanyákban, a gyakorlótereken, ahol zajlik a felkészítés, a kiképzés", hangzott el. „Az eljárás alá vont hivatásos katonákat hivatalukból felfüggesztettem, megindult ellenük a méltatlansági eljárás, mert fel kell menteni azt a katonát, aki szolgálatra méltatlanná vált. Mint honvédelmi miniszter azt tartottam feladatomnak, hogy kivizsgáltassam a szabálytalanságokat. A vizsgálatok le is zajlottak, méghozzá gyorsan és hatékonyan. Tettem ezt attól függetlenül, hogy választási kampány van, mert meggyőződésem, hogy a törvények betartása nem politikai ügy", mondta Szekeres Imre, aki rámutatott: a többség megértette, hogy nem lehet általánosítani, és azt is, hogy nem a honvédség egészéről, hanem egyedi ügyekről van szó.

 

„Az Önök hivatása kihívásokkal teli szép szakma, amely magas fokú, folyamatosan megújítandó tudást, alkotó gondolkodást igényel. Meggyőződésem, hogy felkészültségük és szakmaszeretetük megbízható alapot nyújt az előttünk álló feladatok magas színvonalú végrehajtásához", zárta beszédét Szekeres Imre, aki ezt követően elismeréseket adott át a nemzeti ünnep és a szabad sajtó napja alkalmából. Az ünnepséget állófogadás zárta, ahol Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke mondott pohárköszöntőt.

 

 

Fotó: Tóth László