Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légitámadás ért egy iskolát Etiópiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 7. 15:07

Légicsapás ért egy menekültek által használt iskolaépületet Etiópia harcok dúlta északi tartományában, Tigrében, segélymunkások és helyi hatóságok szerint legalább ötvenen meghaltak.

A tájékoztatás szerint az épületet – ahol a térségben dúló harcok elől menekülőket szállásolták el – október 4-én érte találat. Az etiópiai szövetségi kormány részéről egyelőre nem kommentálták a hírt.

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki. Az összecsapások megrongálták a tartomány infrastruktúráját, és tovább rontották az éhínség és szegénység sújtotta térség helyzetét. Jóllehet a felek tavasszal kísérletet tettek a béketárgyalások előkészítésére, a harcok nem sokkal később kiújultak.

Ugyancsak szerdán az etiópiai kormány elfogadta a válságban közvetíteni igyekvő Afrikai Unió meghívását a Dél-Afrikai Köztársaságba, ahol a szervezet asztalhoz ültetné a kormány és a tartományt ellenőrzése alatt tartó TPLF képviselőit. Az utóbbi vezetője, Debrecion Gebremikael egyelőre nem jelezte, részt vesz-e a megbeszéléseken, amelyeket a tervek szerint Olesegun Obasanjo volt nigériai és Uhuru Kenyatta volt kenyai elnök, valamint Phumzile Mlambo-Ngcuka, a Dél-afrikai Köztársaság korábbi elnökhelyettese koordinálná.