Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légtérellenőrzési képzés Veszprémben

Szöveg: Németh Szilvia |  2008. május 3. 13:00

Március 17. és április 30-a között a szlovén-magyar együttműködési megállapodásnak megfelelően négy Ljubljana-i katona légtérellenőrzési képzése folyt az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 1. Légi Irányító Központjában.

Évente két alkalommal kerül végrehajtásra a tanfolyam, amely során három hét elméleti és négy hét gyakorlati oktatás keretében sajátítják el a szükséges ismereteket. Magyar részről az oktatást Cséby Péter őrnagy, az 1. Légi Irányító Központ törzsfőnöke irányítja, a tényleges napi képzést pedig Nagy Gábor őrnagy végzi. A négy szlovén résztvevő mellett ketten a 2. Légi Irányító Központból, ketten pedig az 1. Légi Irányító Központ állományából vesznek részt a tanfolyamon.

A gyakorlati képzés vegyes csoportokban történik, így biztosítva az angol nyelv kizárólagos használatát a feladatok végrehajtása során. A tanfolyam zárására Szűcs Pál mk. ezredes, a légtérellenőrző ezred parancsnoka meghívta a szlovén CRC képviselőit, hogy személyesen követhessék az állományukba tartozók vizsgáit. A szlovén fél az értékelés során elmondta, nagyon fontos nekik ez a képzési lehetőség, hiszen ők most vannak abban a fázisban, ahol a veszprémi CRC öt évvel ezelőtt volt.

Az azóta felhalmozott tapasztalataink átadása és a nálunk folyó napi tevékenység megfigyelése mind fontos segítség az otthoni munkájukban. Jancevski őrnagy megjegyezte, szívesen részt vennének megfigyelőként az ezred nemzeti és NATO harcászati ellenőrzésén, amelyek májusban, illetve szeptemberben kerülnek végrehajtásra.