Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi eszközöket telepít az afgán határ mellé Pakisztán

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. december 12. 19:26

Megerősíti az Afganisztánnal határos területeinek légvédelmét Pakisztán. Az intézkedés azt követően kapott zöld utat a kormánytól, miután novemberben egy félresikerült NATO légitámadásban életét veszítette 24 pakisztáni katona.

Iszlámábád többek között vállról indítható légvédelmi rakétákat (MANPADS) is a térségbe vezényel, amit szerintük az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének afganisztáni misszióját támogató vadászbombázók egyre gyakoribb megjelenései indokolnak a pakisztáni légtérben. Pakisztáni kormányzati tisztviselők szerint emiatt egyre nagyobb az elégedetlenség mind a lakosság, mind a politikusok körében.

Ashfaq Nadeem vezérőrnagy, a Pakisztáni Hadsereg katonai műveletekért felelős vezetője szerint a novemberi légitámadás okozta sebek még nagyon frissek, a harag és gyanakvás a NATO-erők felé pedig egyre fokozódik. A helyi napilapok csütörtökön beszámoltak róla, hogy egy állami vizsgálóbizottság számára adott jelentésében a vezérőrnagy „előre eltervezett összeesküvésnek" nevezte a 24 katona halálát okozó támadást, amit Pakisztán „állítólagos szövetségesei" követtek el. Ez a nézet pedig nem egyedi, hanem általánosan elfogadott az emberek körében.

1595928646
Csak tovább növelte a feszültséget, hogy az Amerikai Egyesült Államok, bár hivatalosan részvétét fejezte ki az elhunytak családja felé a „sajnálatos incidens" miatt, a vizsgálat lezárultáig nem vállalja a felelősséget. A pakisztáni fél reakciója erre az volt, hogy lezárta az utánpótlási vonalakat, amiken keresztül a NATO-erőknek többet között üzemanyagot szállíthattak a szövetségesek. Ennél azonban sokkal keményebb lépés a mostani, ami több szakértő szerint a pakisztáni-amerikai kapcsolatok teljes elromlásához vezethet. Történhet mindez annak ellenére, hogy Washington az iszlám országot több milliárd dollárral támogatta az elmúlt évtizedben.

„Elsősorban korai előrejelző rendszerek telepítéséről van szó, légvédelmi fegyverzetet nem fogunk mindenhová telepíteni. Lépésünk sokkal inkább védekező, mint támadó jellegű, és pusztán a körülményeknek megfelelő mértékű" – nyilatkozta Azmat Ali dandártábornok, helyettes katonai szóvivő. „Nem halogathattunk tovább egy ilyen jellegű beavatkozást. Ha újabb támadás történik, még komolyabb lépéseket kell tennünk."

Amerikai források szerint Pakisztán már a májusi, Oszama bin Laden elleni helikopteres akció óta folytatja légvédelmének megerősítését. Eddig több gépágyút és új radarokat helyeztek el az afgán határ közelében. A november 26-i incidens óta sor került a lokátorok újabb frissítésére, valamint csapatokat vezényeltek a térségbe, akik megfelelő képzettséggel rendelkeznek a vállról indítható légvédelmi rakéták alkalmazásához. Sőt, ezentúl a katonáknak szükség esetén nem kell megvárniuk a támadási parancsot sem, mostantól a központ engedélye nélkül tüzet nyithatnak bármilyen célpontra.