Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek Bánjászban egy katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 15. 14:50

Orvlövészek lelőttek egy katonát április 14-én, csütörtökön az északnyugat-szíriai Bánjászban, egyet pedig megsebesítettek – adta hírül a SANA állami hírügynökség nem sokkal azután, hogy megállapodás született a hatóságok és a lakosság között. Az egyezség értelmében a hadsereg veszi át a rettegett titkosszolgálat embereinek helyét, és fenntartja a rendet.

A SANA szerint orvlövészek egy csoportja járőröző katonákra adott le lövéseket; egyikük meghalt, egy másik megsebesült.

A megállapodás a hatóságok és a lakosok között azután született, hogy a múlt hét végén emberi jogi szervezetek szerint számos halálos áldozatot követelő összecsapások voltak a tengerparti városban, amelyet azóta ostromgyűrű alatt tartanak.

Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) elnöke arról számolt be, hogy a megállapodás értelmében eljárást indítanak azon fegyveres bandák ellen, amelyek közel állnak egyes biztonsági szolgálatokhoz, s amelyek vallási zavarkeltésben vétkesek.

Bánjászban egyaránt élnek szunnita muzulmánok, alaviták és keresztények.

A szunnita többségű Szíriában a katonai-politikai elit nagy részét az alaviták teszik ki.

Az országban március közepe óta zajlanak a más arab országokból kiindult tiltakozó megmozdulások, amelyeket a rendfenntartók keményen elfojtanak. Emberi jogi szervezetek szerint száznál több a halottak száma. A hatóságok a maguk részéről „fegyveres bandáknak" tulajdonítják a lövéseket, amelyek szerintük egyaránt irányulnak tüntetőkre és a biztonsági erők tagjaira