Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-litván-ukrán dandár alakulóban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 17. 15:01

Közös dandár létrehozásáról állapodott meg hétfőn Brüsszelben a lengyel, a litván és az ukrán védelmi miniszter.A litván védelmi minisztérium hétfőn napközben jelezte, hogy a három miniszter a hétfő-keddi brüsszeli NATO-tanácskozás keretében aláír egy ilyen megállapodást. Diplomáciai forrásból később közölték: aláírták a dokumentumot.

A dandárt – amely hagyományosan legalább kétezer, de legfeljebb ötezer fős alakulat – elsősorban nemzetközi békefenntartó műveletekben lehet majd bevetni a tájékoztatás szerint.

A cél, hogy a két NATO-tagállammal való együttműködés révén Ukrajna közelebb kerüljön a katonai szövetséghez. „Arra számítunk, hogy Ukrajna részvétele ebben az együttműködésben arra ösztönzi Kijevet, hogy erősítse a viszonyt a NATO-val" – fogalmazott közleményében a litván védelmi minisztérium.

Lengyelország és Litvánia lelkes támogatói Ukrajna NATO-csatlakozásának, Oroszország viszont élesen ellenzi ezt. A NATO egyelőre nem vette fel Ukrajnát a tagság előszobájaként emlegetett Tagsági Cselekvési Terv (MAP) elnevezésű programba.