Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétezer szomáli katonát képezne ki az EU

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 17. 14:17

A jövő hónapban megindíthatják a szomáliai erők kiképzését végző EU-missziót – közölte kedden Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán.

A küldetés keretében mintegy kétszáz európai kiképző utazna Ugandába, ahol kétezer szomáli katonát képeznének ki. Ugyanott Uganda, Dzsibuti és Franciaország már foglalkozik négyezer szomáli kiképzésével. Az a cél, hogy az iszlám szélsőséges lázadók ellen küzdő, ma még csak milicistacsoportoknak minősíthető szomáli kormányerőkből rendes reguláris hadsereget faragjanak.

Szomáliában azóta, hogy egymással is viaskodó hadurak 1991-ben megdöntötték Sziad Barré diktátort, lényegében nincs olyan államhatalom, amely kézben tudná tartani az országot. Az Afrikai Unió békefenntartói ellen a közelmúltban végrehajtott támadások olyan félelmeket ébresztettek, hogy az al-Kaida terrorhálózat igyekszik saját támaszpontjává tenni az Afrika szarvának nevezett térségben fekvő Szomáliát.

A kormány gyenge és törékeny, a helyzet konszolidálását célzó törekvései nagy nehézségekbe ütköznek – indokolta Carl Bildt, az EU soros elnökségét ellátó Svédország külügyminisztere a tevezett uniós kiképzői segítséget.