Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leszállt 15 hónap után a második amerikai katonai űrrepülő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 18. 9:11

Biztonságosan landolt 15 hónapos küldetése végeztével a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton az amerikai légierő második “titkos” katonai űrrepülője – közölték hivatalos források helyi idő szerint június 16-án, szombaton.

Az űreszközt 2011 március elején állították Föld körüli pályára, egy Atlas 5-ös hordozórakétával bocsátották fel Cape Canaveralból. Az Az X-37B jelű űrrepülőgép kívülről az amerikai űrhivatal (NASA) nyugalmazott űrsiklóihoz hasonlít, de azoknál sokkal kisebb. Súlya 5 tonna, hossza 8,3 méter, szárnyainak fesztávolsága 4,6 méter.

A gépet a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották, a NASA űrsiklóival szemben napenergiával működik. Robotpilóta irányítja, és nem tervezik, hogy fedélzetén embert szállítson. Az amerikai hadsereg korábbi tájékoztatása szerint rendszerbe állítását követően az X-37B-t számos küldetés végrehajtására – felderítésre, műholdak kiszolgálására, javítására és visszaszállítására – használhatják a világűrben.

A második űrrepülő az eredeti tervek szerint kilenc hónapot töltött volna az űrben, az amerikai hadsereg azonban tesztelni akarta a szerkezet teherbírását, ezért decemberben úgy döntött, meghosszabbítja az űrrepülő küldetését.

Az első mini űrrepülőgépet 2010 áprilisban indították, és az nyolc hónapig tartózkodott a világűrben.