Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendszergyakorlat a GAVIK vezetésével

Szöveg: Őze Zoltán mérnök őrnagy, Kiss Antal mérnök százados |  2012. június 18. 8:06

Tömegpusztító fegyverrel mért csapásokat és terrortámadások nyomán kiszabaduló veszélyes anyagok hatásait értékelte az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) állománya.

1595937457
2012. június 13−14. között − a korábbi évek gyakorlatának megfelelően − idén is sor került a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer (MH ABV RIÉR) rendszergyakorlatra. Vezetője Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke volt, aki a gyakorlat szakmai irányítására Csuka József mérnök alezredest, az MH GAVIK megbízott parancsnokát jelölte ki.

Az irányított, számítógéppel támogatott, többfokozatú rendszergyakorlat eseményeinek alapját egy fiktív válsághelyzeten alapuló hadműveleti helyzet adta.
Az esemény komplexitását jellemezte, hogy a gyakorlaton a Magyar Honvédség 29 alakulatának mintegy 120 fős állománya mellett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakállománya, a Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központ (NBIÉK) vett részt. A két nap során több mint 150 különféle bejátszott információt dolgoztak fel és elemeztek.

A rendszergyakorlat legfontosabb célkitűzései között szerepelt az MH ABV RIÉR szervezeti elemei felkészültségének javítása, a döntés-előkészítő munka, illetve az együttműködés folyamatának gyakoroltatása, valamint a NATO Reagáló Erők ABV Hadműveleti Értékelő Csoport (CBRN-JAT) felkészültségének szinten tartása.
A részt vevő szervezetek a békeelhelyezési körletben kialakított munkahelyeken hajtották végre feladataikat, aminek során feldolgozták a gyakorlat alájátszócsoportja által a riasztási és értesítési rendszeren továbbított, különböző, váratlanul bekövetkező ABV-eseményekről szóló adatokat és információkat.

1595937457
A végrehajtás szakaszában az ABV-csapások értékelése mellett rakétaelfogás következtében kialakult szennyezett területekkel és terrorista fenyegetések hatásait elemző előzetes veszélyértékeléssel kellett az alárendelteknek megbirkózniuk.

A szakmai együttműködést is tovább mélyítve, az MH HAVARIA Laboratórium mintavevő csoportja által vett és beszállított minta elemzését az MH Honvédkórház Egészségügyi Hatósági és Haderővédelmi Igazgatóság (EHHI) Közegészségügyi és Járványügyi Intézet Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum állománya hajtotta végre az MH Honvédkórház Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Központ Tünde utcai bázisán. A gyakorlat ezen mozzanatát Korom Ferenc dandártábornok vezetésével a Honvéd Vezérkar delegált állománya is érdeklődéssel kísérte.

A gyakorlaton a korábbi évektől eltérően nagyobb hangsúlyt kapott a szakemberek által feldolgozott információk áramoltatása az MH ABV RIÉR rendszerében. Ennek segítségével gyakorolták be a rendszer egyik alapvető feladatát, a veszélyeztetett csapatok időbeni riasztását, amely lehetővé teszi, hogy a csapatok még a veszély beérkezése előtt felkészülhessenek, s ezáltal minimalizálják a tömegpusztító fegyverek okozta veszteségeiket.

Új elemként került bevezetésre az úgynevezett „WHITE CELL", ahol a szakemberek a gyakorlaton egyébként fizikailag nem jelen lévő elemeket „játszották" el, amelyeknek egy valós helyzet értékelésekor nélkülözhetetlen szerep jutott volna. Így ez a csoport személyesítette meg például a veszélyes ipari létesítmények vezetőit, az elsődleges beavatkozókat, valamint a részt vevő alakulatok alárendelt csapatait és forrásszintű figyelőit.