Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ljubljanában is remekeltek a tatai katonazenészek

Szöveg: Szűcs László |  2011. július 3. 7:07

Aki június utolsó hétvégéjén ellátogatott a 4. Tatai Regionális Katona-zenekari és Toborzó Fesztiválra, szomorúan vehette tudomásul, hogy a „hazaiak”, vagyis az MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi zenekara nem vett részt a rendezvényen. Mint kiderült: megyei Príma-díjas katonazenekar éppen Szlovéniában lépett fel.

1595921185
„Teljesen váratlanul ért minket a felkérés, hogy június 24–26. között vegyünk részt Szlovéniában, az ország függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából első ízben megrendezett nemzetközi katona-zenekari fesztiválon. Bár jól tudtuk, hogy a szlovén rendezvény pont egybe esik a saját, regionális katona-zenekari fesztiválunkkal, az utazás mellett döntöttünk, mivel a felkérést nagy megtiszteltetésnek vettünk" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Balázs Attila százados.

A tatai helyőrségi zenekar vezetője hozzátette: a szlovéniai fővárosba a teljes zenekar, azaz 21 ember kiutazott Tatáról. A háromnapos ljubljanai fesztivál első napja egyébként próbával telt, az Albániából, Németországból Ausztriából, az Amerikai Egyesült Államokból és Szlovéniából érkezett zenekarok – természetesen a tataiakkal együtt – ekkor készültek a másnapi szakalaki bemutatókra és az össz-zenekari koncertre.

A fesztivál magyar résztvevői szerint ez az előadás nagyon jól sikerült, a közönség nagy lelkesedéssel fogadta a zenekarok gyepshow-it és koncertjét.

A fellépő együttesek másnap térzenét adtak a szlovén városokban, a tatai helyőrségi zenekar Murska Sobota-n, azaz Muraszombaton szórakoztatta a szépszámú közönséget.

Mint a zenekar vezetőjétől megtudtuk: szinte teljesen új műsorral készültek a szlovéniai fellépésre. A korábbi szakalaki bemutatójukat átdolgozták, és a zenébe bevették – a Liszt-év tiszteletére – Liszt Ferenc egyik rapszódiáját is. A térzenei repertoárjukat is felújították, az egyórás műsorban a klasszikustól a könnyűzenéig számtalan stílus dalait beépítették.

„A fesztivál végén a szlovén védelmi miniszter asszony és a vezérkari főnök is megdicsérte előadásainkat, amit igazán nagy megtiszteltetésnek vettünk" – mondta Balázs Attila százados, akitől megtudtuk azt is, hogy jövőre szeretnék „megvigasztalni" hazai rajongóikat, s mindenképpen ott lesznek majd a tatai regionális katona-zenekari fesztiválon.

1595921185

Fotó: Tatai helyőrségi zenekar és archív