Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőbajnokság időjárási nehézségekkel

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 28. 14:02

Három napig vendégeskedtek Simontornyán a Magyar Honvédség legjobb lövészei. Az időjárás nem kímélte a versenyzőket: első nap a tűző nap okozott gondot, másnap az eső és a szél miatt voltak problémák, a harmadik napon a hidegre panaszkodtak a versenyzők. Az élen a versenyben a helyzet percről percre változott.

Az MH szintű versenyre 23 alakulat küldte el a csapatát. Az első napon, a megnyitót követően a gépkarabélyosok mérték össze tudásukat. A versenykiírásnak megfelelően a férfiak két korcsoportban versenyeztek, míg a hölgyek kormegkötés nélkül alkothattak egy csapatot. A verseny az előzetes terveknek megfelelően „olajozottan" zajlott le, az egyedüli zavaró körülmény a nagy meleg volt. Az ellátásért felelős logisztikusok szerint a lőtéren ezen a napon az egy napra tervezett ásványvíz két és félszerese fogyott el. Az első nap egyetlen pozitív statisztikája az volt, hogy a csapatok a szervezés és a lebonyolítás ellen érdemi reklamációt nem nyújtottak be. Lehet, hogy ezt is a nagy meleg okozta.

Másnap reggel a lőtérre telepített sátrakon nagyon meglátszott az éjszakai vihar. A lőtérszolgálatok eligazítását Szűcs Pál ezredes, parancsnok tartotta meg és elmondta, hogy az MH meteorológiai szolgálatának a tájékoztatása szerint erre a térségre záporok és zivatarok várhatók. Ez a párbajlövészetnél a csúszásveszély miatt jelenthet problémát, ezért nagyon oda kell figyelniük a döntnököknek a versenyzők minden egyes mozdulatára. A reggelit követően a csapatok újra számolgatással, az eredményjelző tábláknál kezdték a napot. A támogató dandár a gépkarabély után egy kicsit elhúzott a mezőnytől, de a többiek ezt még nem tartották veszélyesnek. Ahogy érkeztek a pisztolylövészet eredményei, úgy változott a helyzet és a csapatvezetők újra számolták a esélyeket a helyzésekre. A legsűrűbben látogatottabb hely ebben az évben is az eredményjelző tábla környéke volt. A lőlap kiértékelése után még egy fénykép a találatokról, hogy vitás esetben az eredmény visszakereshető legyen, és ezt követően a versenyzők közelről is megnézhették lőlapjaikat.

Eközben a hölgyek is megkezdték felkészülésüket a pisztolylövészetre. A veszprémiek lövője, Kiss Gabriella a fiúkat megszégyenítő 189-es eredményt produkált. Hamarosan beindultak az óvások is, egyre több dolga akadt a versenybíróságnak. Az egyik csapatvezető a lőszerekre panaszkodott, akinek női versenyzője a gyors sorozatban négy lőszert nem tudott ellőni. A fegyvermesterek a kérésnek megfelelően vizsgálódtak, megnézték a helyszínen található lőszereket és végül meggyőzték a reklamálókat, hogy ez nem a lőszer, hanem a fegyver problémája.

A pisztolylövészet végén az élen helycsere történt, és már látszott, hogy két alakulat, a támogató dandár és a légtérellenőrzők nagyon egymásnak feszültek. Jött a párbajlövészet, ami önmagában is nagyon izgalmas versengés. A selejtezőben a csapatok öt csoportba kerültek besorolásra. A második nap délutánján összesen 34 kifutást teljesítettek a csapatok, ahol eldöntötték a továbbjutást a középdöntőkbe. A nap két szenzációt is hozott. A hazai együttes nem jutott tovább a középdöntőbe, a másik, hogy a 34 kifutásból csupán egyet kellett megismételni. A versenybizottságból valaki bevallotta, hogy ha nem lett volna egyetlen ismétlés sem, lehet, hogy elvonult volna valamelyik félreeső helyiségbe, hogy elsírja magát. Régi lövők számára ugyanis a párbajlövészet nem csak a pályán zajlik le, hanem a versenybíróságnál is. A több évet a magyarországi lőtereken megélt, ezért eléggé rafinált csapatvezetők minden vereségre legalább egy döntnöki, két szervezői és három egyéb hibát tudnak felsorolni, amiért meg kell ismételni az elvesztett futamot. Ezt próbálták kivédeni a szervezők a döntnökök nagyon alapos felkészítésével, valamint a két kamerával és a hozzájuk tartozó nagyképernyős televíziókkal. Ezzel minden egyes kifutás rögzítésre került és a vitás eseteket a versenybíróság a csapatvezetőkkel együtt nézhették meg és elemezték ki a történteket.

A harmadik nap a párbaj középdöntőkkel folytatódott. Tétje is volt az utolsó versenyszámnak, mert ha a támogató dandár ezt is megnyeri, az összetett pontversenyben két ponttal megelőzi a légtérellenőrzőt. Az elődöntőből hat csapat jutott be a fináléba, de itt már látszott, hogy a támogató nagyon felszívta magát, sorba nyerte a kifutásokat és a győztes idők is egyre jobbak lettek. A döntőben folytatták ezt a jó sorozatukat, az öt kifutásból mind az ötöt megnyerték úgy, hogy három kifutásukban húsz másodpercen belül lőtték le a versenytársaikat. A pályacsúcsot ugyan nem sikerült megdönteniük, de száz százalékos teljesítménnyel nyerték a párbaj lövészetet és ezzel az összesített pontversenyt. Jogosan szólt a pályáról lejövő párbaj csapatnak a „bajnokcsapat" kiáltás.

 

Eredmények:

Gépkarabély férfi 35 év alatt 1. helyezett Bozzay Balázs törm. 173 körrel MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Csapatban 1. helyezett MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred csapata.

Férfi 35 év feletti 1. helyezett Nagy Róbert őrgy. 168 körrel MH Támogató Dandár. Csapatban 1. helyezett az MH Támogató Dandár csapata.

Gépkarabély női egyéni 1 helyezett Petróczki Magdolna szkv. MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. Csapatban 1. helyezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapata.

Pisztoly férfiak 35 év alatt 1. helyezett Szlobodnik Tamás fhdgy. 186 körrel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Csapatban 1. helyezett az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred csapata.

Férfiak 35 év felett 1. helyezett Tanka Tibor szkv. 188 köregységgel MH 5. BI Lövészdandár. Csapatban 1. helyezett az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred csapata.

Pisztoly női egyéni 1. helyezett Kis Gabriella 189 köregységgel MH 54. Veszprém. Légtérellenőrző Ezred. Pisztoly csapatban 1. helyezett az MH Támogató Dandár csapata.

Párbaj lövészet 1. helyezett az MH Támogató Dandár csapata.

Összetett pontverseny 1. helyezett az MH Támogató Dandár 432 ponttal. 2. helyezett az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 430 ponttal. 3. helyezett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.