Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészet és nemzeti támogatás

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 17. 7:45

Az este fekete leplének leszáltával egyidejűleg gyújtják meg a zászlóalj katonái a fáklyákat. Az eső által megöntözött friss fű illatával az orrunkban és az égő fáklyák által keltett fénnyel magunk körül akár egy meghitt esti beszélgetés is következhetne, azonban ami hamarosan kezdődik, teljesen más…

Fáklyákkal a kezében két egyenruhás indul el a somogyi kis falu, Sántos melletti lőtéren, hogy kijelölje a fő lőirányokat a hamarosan kezdődő éjszakai lövészet számára. Ami ugyanis pillanatokon belül elkezdődik, az az NRF-10. és 11. váltása utáni nemzeti támogató elem (NTE), valamint mozgáskoordináló csoport lőgyakorlata. A 10. (NTE) váltás éppen szolgálatban lévő állományának már nem ismeretlen a végrehajtandó feladat, hisz nekik ez „csupán" szintentartás, míg az őket váltóknak a jelenleg zajló nemzeti alapfelkészítés keretében kerül levezetésre a foglalkozás. Természetesen a 11. (NTE) váltás katonái sem először hajtanak végre különleges lőgyakorlatot anatómiai célokra, hisz a Kaposváron állomásozó logisztikai ezred nemzeti támogató zászlóaljának tagjaként már sokadszor vesznek részt az NRF váltások nemzeti támogató elemében. Mindemellett a zászlóalj katonáinak jelentős hányada vett már részt különféle missziókban is.

1595875517
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a feladatok a meglévő rutin miatt felelőtlenül, túlzott önbizalommal kerülnének végrehajtásra. Erről a zászlóalj törzsfőnöke éppúgy kezeskedik, mint a két ifjú lőgyakorlat-vezető tiszt.
A szükséges rendszabályok ismertetése után a reflektorok fényénél elkezdődik a tárazás, majd a lőgyakorlat-vezetők utoljára ellenőrzik zseblámpáikat, amelyek elengedhetetlenek a fegyverek ürítettségének ellenőrzéséhez a gyéren megvilágított tűzszakaszon. A sisakjukba tűzött fluoreszkáló rudakkal megjelölt hadnagyok aztán kiadják a feszes vezényszavakat, és kezdetét veszi a lövészet, amelyet a nyomjelzős lövedékeknek köszönhetően sokszor ámulatba ejtő látvány is kísér.

Beszélgetnek is a háttérben, hogy bizony olyan a gellert kapott, ég felé repülő lövedék, mint a tűzijáték. És tényleg nagyszerű amit láthatunk. Aki nem vett még részt éjszakai lövészeten el sem tudja képzelni mit jelentenek a piros, vagy zöld csíkok, amelyek a lövedék útját mutatják a koromfekete éjszakában.
A feladat remekül halad, újabb és újabb négy fő jelenti, hogy tüzelésre kész, illetve hogy a tüzelést befejezte.

Mindeközben Ács Gyula alezredestől, a zászlóalj parancsnokától megtudom, hogy a jövő héten egy még inkább közösségformáló, összekovácsoló és összetettebb feladatot vár rájuk, nevezetesen szakharcászati gyakorlat. Jelenlegi terveik szerint a három napos gyakorlat során az NRF-10. NTE kitelepül a Zaranyi erdőbe, ahol különböző szimulált szállítási, málházási feladatokat kell végrehajtaniuk. Összekötve a hasznost a hasznossal a gyakorlaton részt vesz a hódmezővásárhelyi könnyű lövész zászlóalj állománya által biztosított, szintén nemzetközi feladatokra felajánlott zászlóalj harccsoport után megalakított nemzeti támogató elem egy része is. Így egymástól tanulva, egymást segítve, a tapasztalatokat megosztva egyszerre tud a két NTE felkészülni, illetve begyakorolni az alaprendeltetéséből adódó feladatait.

A logisztikai ezrednél az ekkor éppen csapatgyakorlaton lévő negyedéves lövész-szakos hallgatók is belekóstolhatnak a nemzeti támogatás feladataiba. Ács alezredes tervei szerint rájuk is vár feladat a gyakorlaton, ahol gyakorolnak szakaszparancsnoki és századparancsnok vagy századparancsnok helyettesi beosztásokban.
A nemzeti támogatási feladatok begyakorlásának természetesen koránt sincs vége, hiszen jelenleg zajlik a Magyar Honvédség által nemzetközi szerepre felajánlott Mistral légvédelmi rakétaüteg utáni nemzeti támogató elem felkészítése is, amely szakharcászati gyakorlattal zárul.

Nemzetközi szerepvállalásunk növekedésével párhuzamosan azonban nem csupán a nemzeti támogató zászlóalj feladatai fokozódnak, így van ez az egész ezreddel, amely már 12 éve gondoskodik a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonákról. 1996-ban az akkori Magyar Műszaki Kontingens volt az első, amelynek a köldökzsinórt jelentették az utánpótlással megrakott gépkocsioszlopok Kaposvár és Okucani között. Azóta az újonnan jelentkező feladatok mindegyikét sikerült megoldani, lehetett szó stratégiai szállítás megtervezéséről, vagy légihídon keresztül történő rendszeres utánpótlás szállításának feladatairól.

1595875517

A Kaposváron szolgálók az elmúlt időszakban igazi szakemberekké lettek, akik kívülről ismernek minden járulékos szabályt a vámolástól a csomagoláson át a közbeszerzésig.
Sokszor elhangzik a vicc: „Hogy jött létre a logisztikus? A lajhárt keresztezték a szarkával." Ezen viccet kommentálandó álljon itt egy másik idézet: „Békében mindenki nagy stratéga, de háborúban kénytelen logisztikussá válni", mondta annak idején Norman H. Schwarzkopf tábornok, aki az 1991-es Öböl-háborúban az amerikai erők parancsnoka volt.

Kép és szöveg: Kátai Róbert