Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádemelés egy volt Waffen-SS tag ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 16. 21:04

Vádat emeltek Németországban egy náci háborús bűnös ellen. A 86 éves férfi Németországban él, de Hollandiában követte el a terhére rótt bűnöket – erősítette meg Ulrich Mass dortmundi ügyész szerdán.

A holland apától és német anyától született Heinrich Boere tagja volt a Waffen-SS egyik halálosztagának, amely főleg holland önkéntesekből állt. A Silbertanne (Ezüstfenyő) nevet viselő csoportnak az volt a feladata, hogy a nácik ellen elkövetett támadásokért bosszúból öljön meg hollandokat.

Holland bírósági dokumentumok szerint az osztag összesen 54 embert ölt meg, és Boere legalább három gyilkosságban vett részt.

Aachenben kedden emeltek vádat Boere ellen. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor állítják bíróság elé az idős férfit, aki az Aachen közelében fekvő Eschweilerben él.

Ügyvédje, Gordon Christiansen nem volt hajlandó kommentálni a vádakat, mondván, még nem látta a hivatalos iratokat. Annyi közölt csupán: első lépésként védence fizikai és szellemi állapotának kivizsgálását fogja kérni annak megállapítására, hogy alkalmas-e a bírósági tárgyalás figyelemmel kísérésére.

Hollandiában 1949 októberében háromszoros gyilkosság vádjában bűnösnek találták és halálra ítélték Boerét, aki azonban már két évvel korábban, 1947 júniusában elmenekült Németországba. A halálbüntetést később életfogytiglani büntetésre változtatták.

1595875517
 

Hollandia kérte a kiadatását 1983-ban, de Németország az akkori törvények alapján – német állampolgárságú személyeket tilos volt kiadni – elutasította a kérelmet.

A holland igazságügyi minisztérium 2003-ban azt követelte, hogy Boere Németországban töltse le a büntetést. Az aacheni tartományi bíróság 2007-ben jóváhagyta ezt a kérelmet, de a kölni fellebbviteli bíróság néhány hónappal később megsemmisítette ezt a döntést arra hivatkozva, hogy érvénytelen az 1949-es hollandiai ítélet, mivel Boere nem tudott védekezni abban az eljárásban.

Ulrich Maass dortmundi ügyész új eljárást kezdeményezett az ügyben, hogy megkísérelje bíróság elé állítani a vádlottat.

Hasonló a története a most 92 éves Herbertus Bikkernek, akit ugyancsak Hollandiában ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre 1949-ben egy holland ellenálló megöléséért. Bikkert börtönbe zárták, de onnan 1952-ben Németországba szökött, és megkapta a német állampolgárságot. Németország őt sem adta ki, de 2003 szeptemberében eljárást indítottak ellene a vesztfáliai Hagen városban. A pert két évvel később megszüntették a vádlott kora és egészségi állapota miatt.

A Simon Wiesenthal központ adatai szerint 2007. április 1-jén világszerte még több mint ezer olyan eset volt lezáratlan, mint Boere ügye.

Címkékvizsga