Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar – amerikai beavatkozás „sebészi pontossággal”

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. június 2. 5:41

Az elmúlt hónapokban a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF), az Afgán Nemzeti Haderő (ANA) és az Afgán Nemzeti Rendőrség (ANP) sikeresen hajtottak végre műveleteket Afganisztán északi régióiban a stratégiailag fontos területek birtokba vételéért, majd megtartásáért.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) felelősségi területén zajló műveletek során esetlegesen megsérülő ISAF katonák, valamint a szövetséges ANA katonái is a Pol-e-Khomri magyar táborban kapják meg az elsődleges egészségügyi ellátást.

A PRT Egészségügyi Központja (EÜ KP) és a műveletek támogatására táborunkba telepített amerikai Előretolt Sebészeti Csoport (US Army – Forward Surgical Team) rendszerint közösen látja el a sérülteket.

A magyar egészségügyi katonák veszik át a hozzánk érkező sebesülteket. Első lépésként végrehajtják a biztonsági ellenőrzést a tűzszerész rajjal közösen, hogy az esetleges fegyverzeti és robbanóanyagok ne kerüljenek be az orvosi ellátást biztosító létesítménybe. Ezzel párhuzamosan folytatják le a „triage"-t, vagyis a sérültek osztályozását. A későbbiek folyamán erre támaszkodva döntenek a sebesültek ellátásának sorrendjéről.

 

Az amerikai egészségügyi csoport a sérültek átvételét követően kezdi meg a konkrét beavatkozásokat, melyek az esetek nagy részében a műtőasztalon zajlanak.

Magát a tábori egészségügyi létesítményt a korábban nálunk települt német Gyorsreagálású Erők (QRF) Mobil Egészségügyi Csoportja állította fel. Most az amerikai fél kihasználva a lehetőséget, hogy a magyar egészségügyi központ parancsnoka Dr. Toperczer István orvos alezredes baleseti sebész szakorvos, kibővítette a műtéti kapacitást.

A kezdeményezés hasznossága napokkal később igazolódott, amikor is Toperczer doktor közreműködésével sikerült három katona, sürgős, műtési beavatkozását végrehajtani. Ezzel az eredetileg, egyidejűleg egy személy műtéti beavatkozására létesített intézmény mára több beteg egyszerre történő ellátását is biztosítja.

A betegek Mazar-e-Sharif-i vagy Kunduz-i kórházba történő szállítását az operációt igénylő esetekben MEDEVAC (Medical Evacuation) helikopterrel valósítják meg. A légi szállítás megigénylése és koordinálása a magyar PRT hadműveleti részleg Légi Műveletekért Felelős Csoportjának (TACP) felelőssége.

A magyar egészségügyi személyzet feladata a betegek helikopter-leszállóhelyre történő kiszállítása, valamint az ellátott sérültek, német vagy amerikai légi szállítással érkező orvosnak történő átadása.

 

Jason M. Seery orvos őrnagy, az US FST parancsnoka és Dr. Toperczer István orvos alezredes, a PRT EÜ KP parancsnoka által irányított csoportok kiváló együttműködésének eredményeképpen számos, műveletben megsérült ISAF és szövetséges afgán katona (ANA) kapta meg a magas szintű orvosi ellátást. Ennek jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen a sérülést követő első órában nyújtott segítség sokszor életet menthet.

Ahogy Camp Pannoniában mondják: „szeretjük, ha a dokik unatkoznak…". Ha mégsem, akkor bizton számíthatunk kiváló szakmai felkészültségükre, pontosságukra, és fáradhatatlanságukra. Legyen éjjel, vagy legyen nappal…

(De azért inkább csak unatkozzanak!)

Fotó: US FTS, PRT EÜ KP