Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-amerikai törzstanulónapot rendeztek

Szöveg: Simsikné Bencsik Mónika főhadnagy | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2021. január 26. 7:17

Háromnapos törzsfelkészítést szerveztek Szolnokon, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság azon parancsnoki és vezetői állományának, akik az Amerikai Egyesült Államokban, az Ohiói Nemzeti Gárdával közös minősítő gyakorlaton vesznek majd részt idén júniusban. Az amerikai-magyar kiképzés azért volt rendhagyó, mert a résztvevők videókonferencia keretében a saját szolgálati helyeikről jelentkeztek be.

Magyar-amerikai törzstanulónap MH_BTKK (2)

Az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokának meghívására a Magyar Honvédség kijelölt önkéntes tartalékos állománya 2021-ben részt vesz az Ohiói Nemzeti Gárda 37. Lövészdandár Harccsoport értékeléssel egybekötött gyakorlatán. Idén nyáron három év közös munkája zárul le, hiszen 2019-ben kiválasztással kezdődtek a feladatok, majd a kis alegység, tűzpár, szakasz- és századszintű kiképzésekkel folytatódott a gyakorlat. 2020-ban - a koronavírus okozta járványhelyzet miatt - sem az amerikai fél nem tudott Magyarországra utazni, sem pedig a magyar kontingens nem tudott részt venni az Amerikai Egyesült Államokbeli szakasz szintű validációs gyakorlaton Camp Graylingben. A tartalékosok kiképzése azonban folyamatosan, a járványügyi szabályok betartása mellett zajlott.

A több fázisból álló felkészítésre és a gyakorlatra az MH 2. vitéz Vattay Antal és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred közel négyszáz katonája jelentkezett. A vezetői és parancsnoki állomány kiválasztásánál fontos szempont volt az angol nyelvtudás, ugyanis már a törzsfelkészítés is bebizonyította, hogy a különböző dialektusok, valamint a területi elhelyezkedés szerint változó kiejtés néha megnehezítheti a kommunikációt, de az élő kapcsolat lehetőséget biztosított a kétséges pontok tisztázására. Az online gyakorlategyeztetés az MH Béketámogató Kiképző Központ történetében is példa nélküli, most először kellett több ezer kilométert áthidalni a felkészülés során.

Az amerikai fél által vezetett törzstanulónapon a résztvevők két kiemelt feladatot ismertek meg: a század műveleti kötelmeit, amelyeket szakasz- és századszinten kell majd végrehajtania a katonáknak, támogatva az amerikai értékelést, valamint az együttműködési megállapodás kidolgozását, amely tartalmazza a két nemzet kötelezettségeit, mind a logisztikai, mind pedig a műveleti feladatokat.

Magyar-amerikai törzstanulónap MH_BTKK (1)

„A magyar század az amerikai dandár harccsoport harcfeladatait biztosítja majd” – hangsúlyozta Dlabig Péter alezredes, a kiutazó kontingens parancsnoka. „Feladatunk az előrenyomuló főerők feladatainak támogatása, valamint a hátország-biztosítás lesz. Az útvonalak, vezetési elemek védelmét, az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését, szükség szerint az esetlegesen hadifoglyok szállítását, biztosítását is mi végezzük majd” - tette hozzá az alezredes.

„Az amerikai fél tájékoztatása szerint ez egy dinamikusan változó gyakorlat: a harccsoport nem ismerheti részleteiben műveleti feladatait, nem tudja előre, mit kell majd tennie, csak a műveleti területen kapják meg a harcparancsot. Így olyan feladatokkal is szembesülhetünk, amik az aktuális műveleti szituációtól függenek majd, például adott területek zárása, a mozgások útvonalának biztosítása vagy akár az elégedetlen lakossággal történő kapcsolattartás is” – árulta el Vörös Mihály százados, kiképző századparancsnok. Mint fogalmazott: az alegységek mozgásának függvényében akár közvetlen harcérintkezés is elképzelhető.

A háromnapos felkészítést nem könnyítette meg az időeltolódás: hat óra különbség van az Egyesült Államok és Magyarország között. Ami a tengerentúlon kora reggel, az Magyarországon már délután, így 15 és 17 óra közt tudták megtartani az értekezleteket. „A délelőttök azzal teltek, hogy feldolgoztuk az előző napi ismereteket, valamint az amerikai féltől kapott információk alapján kidolgoztuk a saját eljárásrendjeinket. A művelet sikeressége érdekében kulcsfontosságú, hogy mindenki azonos információkkal rendelkezzen” – emelte ki Dlabig alezredes.

Magyar-amerikai törzstanulónap MH_BTKK (3)