Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar gyerekek is gyűjtöttek az afgán apróságoknak

Szöveg: Juhász Viktor fõtörzsõrmester |  2009. március 30. 12:41

Egyes adatok szerint Afganisztánban a 14 év alatti gyermekek száma eléri a lakosság 44 százalékát. Az ISAF, ezen belül a magyar PRT céljai között is szerepel a gyermekek életkörülményeinek javítása, jobbá tétele. A szegénység, mely az egész országot sújtja, érezhető és látható mindenhol – így a kevés számú óvodában is.

A gyerekeknek alig van játékuk, de ami van, azt sem mindig használhatják, nehogy tönkremenjen. Környezetük ingerszegény, életük nagyon egyhangú. Már nagyon fiatalon segíteniük kell a ház körüli munkákban, gyakran látni őket az utak mentén amint hatalmas kannákban ivóvizet hordanak. A tartományi székhelytől és a műúttól távolodva nem is nagyon

1595885440
lehet óvodákat találni.

Sajnos van, ahol a helyzet – ha lehet – még ennél is rosszabb. Mivel az ország múltja bővelkedik a háborús cselekményekben, az alacsony átlagéletkor és a gyenge lábakon álló egészségügy miatt rengeteg az árván maradt kisgyermek. Az ő sorsuk a legnehezebb.
A magyar PRT feltett szándéka, hogy segít a csöppségeken.

A MH Tartományi Újjáépítési Csoport, már az első váltás idején felvette a kapcsolatot a Pol- e Khomriban található egyetlen óvodával, ahol a kis létszámú pedagógus csapatnak 70 apróságra kell felügyelnie. A tavalyi évben arra kérték a gyerekeket, hogy rajzoljanak valamit a magyar ovisoknak. Amikor kollégánk segítségével hazajutottak a rajzok, a magyar ovisok és szüleik szembesültek az afganisztáni körülményekkel. Nem haboztak, gyűjtésbe kezdtek.

1595885440
Rengeteg játék gyűlt össze, amit a magyar katonák kiszállítottak a tartományba. Az ajándékokat a MH PRT kiegészítette számtalan füzettel, mesekönyvvel, társas-, illetve fajátékokkal, színes ceruzával, zsírkrétával és eljuttatta a kis címzetteknek azok nagy örömére.
A projekt következő állomása szintén Pol- e Khomri volt.

A Tartományi Újjáépítési Csoport az árvaházat látogatta meg és természetesen ide sem érkeztek üres kézzel. Az igazgató, Muhamad Yasim – aki egyben az óvodának is a vezetője – már nagyon várta a segítséget. Hálás volt a katonáknak, akik a játékok mellett ezúttal takarókat, törölközőket, ruhákat és cipőket is vittek a negyven árvának.