Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

BÚÉK Afganisztán!

Szöveg: Soucz Ferenc fõhadnagy |  2009. március 30. 12:25

A Gergely naptár szerinti március 21-én Afganisztánba is elérkezett az újév, az 1388. esztendő hut havának első napja. Bár ez az egyetlen nem vallási jellegű ünnep a naptárban – 1998 és 2001 között a tálibok be is tiltották -, mégis nagy hagyományai vannak.

Az ünnep neve „nav roz", aminek jelentése új nap vagy napfény. Ünneplik Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban, Iránban, a Kaukázusban valamint Közép-Ázsia különböző országaiban, sőt még Európában a Balkánon is.
Az újév ünneplése két hétig tart, de ha beleszámítjuk az előkészületeket is, akkor természetesen sokkal hosszabb. Ilyenkor az ország minden állampolgára ünnepel.

Az ünneplés módja leginkább a mi majálisainkhoz hasonlít. Piknikeznek a hegyekben, élvezik az erősödő tavaszi napsugarakat, énekelnek, táncolnak, meglátogatják a távoli rokonokat, virágokat és fákat ültetnek. Ilyenkor a szülők pénzt adnak a gyermekeiknek újévi ajándékként, és a téli tanítási szünet után újra benépesülnek az iskolák, és a nők felkeresik a családi sírokat.
Az újévet szinte mindenki megünnepli.

Több mint fél millió ember özönlik ekkor a városba, többségük Baghlan tartományon keresztül, az ország egyik fő közlekedési útján. Az iráni, a tadzsik, és az afgán külügyminiszter, valamint a kulturális miniszter is jelen volt, mikor az ünnep szimbolikus megnyitójaként felhúzták az afgán nemzeti lobogót. A magas rangú vendégek, valamint a rengeteg résztvevő miatt a biztonsági intézkedések nagyon szigorúak voltak.

A Pol-e Kumri és Mazar-e Sharif közötti 180 km-es útszakaszon legalább 7 ellenőrző áteresztő pontot állítottak fel a helyi rendőrök és katonák. A Kék mecset környékén megtiltották a gépjármű forgalmat, sőt a vidékről érkezőknek a városhatárnál sem lehetett beljebb hajtani saját gépjárművükkel, csak gyalogosan vagy busszal folytathatták útjukat. Kilóméteres torlódások alakultak ki.

 

Természetesen Pol-e Khomriban is ünnepeltek. Népszerű helyi énekesek szórakoztatták az embereket a város Tapah-e Farat kerületében, futóversenyt és egyéb sportrendezvényeket tartottak városszerte.
Az afgánok mindig sokat várnak az újévtől, párhuzamot vonnak az év első napja és annak hátralévő része között. Hiszik, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az egész év.

Az 1388. év első napja derűs volt és napfényes…