Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonai temető épül Kárpátalján

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 16. 8:56

Magyar, központi katonai temető épül jövőre a kárpátaljai Dercenben – jelentették be csütörtökön a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Brjankán pedig pedig emlékművet állítanak az ott elhunyt magyar hadifoglyoknak.

Az elkövetkező néhány évre tervezett ukrajnai hadisírgondozó programról adott tájékoztatót csütörtökön a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dr. Holló József nyugállományú altábornagy, az intézet főigazgatója, valamint Dmitro Tkacs, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

1595871160
A terv legfontosabb eleme az ukrajnai Magyar Központi Katonai Temető létrehozása. A sírkertet a kárpátaljai Dercen településen, Beregszász közelében építenék meg, az oroszországi Rudkinóban lévő magyar központi hősi temető mintájára. Ide helyeznék át a helyiek által ideiglenesen elhantolt magyar honvédek földi maradványait. A nagykövet bejelentette: a temető építése jövőre kezdődik meg.

 A hadisírgondozó program másik kiemelt projectje egy emlékhely létrehozása a kelet-ukrajnai Brjanka városában. Az új emlékművet – a tervek szerint – dr. Sólyom László köztársasági elnök, valamint Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke 2008. márciusában avatja majd fel.

Brjankán, a második világháborút követően rengeteg hadifogoly dolgozott, sokan ott is haltak meg. A korábbi temető területén felépítendő emlékmű a környéken eltemetett 3056 katonának állít majd emléket, akik közül 498-an magyarok voltak.

Az ukrajnai hadisírgondozó programban szerepel még a kijevi magyar hősi temető felújítása, valamint az ivano-frankivszki és lembergi (Lviv) hősi emlékmű megépítése. Ugyancsak kiemelten fontos a magyar királyi honvéd hegyidandár 123 hősi halált halt áldozatának emlékére építendő emlékmű megépítése Szrednij Berezovban.

A magyarok ukrajnai hadisírgondozó tevékenysége egyébként még 2004-ben kezdődött az ungvári, ökörmezői, és vorohtai magyar katonai emlékművek létesítésével, és az ott lévő katonai parcellák felújításával. 2005-ben épült fel a Zsitomiri megyében lévő Kupiscse (korábban: Dorosics) körzetében meggyilkolt 396 munkaszolgálatos emlékműve. Legutóbb pedig a beregszászi magyar katonai parcellát újították fel. Az addig elhanyagolt parcellában a világháború idején, a helyi vasútállomás bombázása során életét vesztett 92 magyar katona sírjai találhatók.