Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák az Alpokban

Szöveg: B. L. |  2012. február 21. 11:41

Már több mint két évtizedes múltra tekint vissza a közép-európai fővárosaiban lévő katonai helyőrség-parancsnokságok közötti barátian jó viszony, amelynek alapját korábban és napjainkban is a sport jelentette.

1595931649
A bécsi, prágai, berlini, ljubljanai, pozsonyi, varsói és a budapesti helyőrségek katonái évről évre összemérik tudásukat különböző sportágakban.

Idén a bécsi helyőrség alárendelt katonai alakulatainak téli válogatóversenyét a Judenburghoz közeli hegyi csapatkiképző bázison rendezték meg, a rendezvényre Budapest helyőrség katonái is meghívást kaptak.

A bázis 1800 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, minden irányból hegygerincek veszik körül, lankáin fenyőerdők zöldellnek. A vidék szépségét csak fokozta, hogy a verseny ideje alatt a tájat mintegy 50–60 centiméternyi hó borította.

Az MH Támogató Dandár hattagú csapattal érkezett a versenyre. A versenyzőket, azaz Bartha László ezredes csapatvezetőt, Palkovics Gábor zászlóst, Szombathelyi Imre főtörzsőrmestert, Hortoványi András törzsőrmestert és Reznicsek Zsolt szakaszvezetőt Varga Bálint őrvezető, gépjárművezető szállította a helyszínre.

Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka Budapest helyőrség-parancsnokaként érkezett az ausztriai kiképzőbázisra. A helyőrségparancsnokok találkozójának ugyanis egyik izgalmas programpontja volt a válogatóverseny megtekintése.

1595931649
A versenyen a katonák több számban, korosztályonként indultak. Először az egyéni biatlonversenyt rendezték meg, amelyen az indulóknak 11,7 kilométeres távot kellett teljesíteniük a mínusz 12 Celsius-fokos hidegben. A magyarokat Reznicsek Zsolt szakaszvezető képviselte, aki a külföldi helyőrségek versenyén a második helyen végzett, az összesített eredménytáblán pedig – 138 versenyző közül – a tizenegyedik helyezést szerezte meg.

Másnap a résztvevők mínusz 19 fokos hőmérsékletre ébredtek, ami ebben az évszakban errefelé nem ritkaság. Ezen a napon a biatlon-váltócsapat magyar versenyzői kifejezetten jól teljesítettek, mivel a nemzetközi mezőnyben az ötödik helyezést szerezték meg.

A harmadik napon rendezték meg a válogatóverseny főszámát, a katonai járőrbajnokságot, melyre minden bécsi katonai helyőrség alárendeltségében lévő alakulat delegált csapatot.

A versenyzőknek a 8,3 kilométeres távon meg kellett küzdeni a mínusz 16 fokos hideggel, valamint a 250 méteres szintkülönbséggel is. A Magyar Honvédség járőrbajnokságához hasonlóan a futáson kívül kézigránátdobásból és lövészetbeli jártasságukból kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek. A magyar csapat végül is az ötödik helyen ért célba.