Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szlovák együttműködés a biztonság jegyében

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. március 10. 19:42

A védelmi kapcsolataink és a biztonsági helyzet időszerű kérdései játszották a főszerepet a magyar-szlovák katonai vegyesbizottság csütörtöki ülésén, melyen a magyar delegációt Szabó István honvédelmi államtitkár, míg a szlovák küldöttséget Marian Majer védelmi minisztériumi államtitkár vezette.

LALA0636

A tárgyaláson ismét megerősítettük, hogy az Ukrajna elleni orosz inváziót mélységesen elítéljük, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, valamint összhangban cselekszünk a NATO és az EU válaszlépéseivel, támogatjuk azokat.

A Magyar Honvédség számára nemzeti határaink biztosítása a legfontosabb feladat. Határaink védelmével - Szlovákiához hasonlóan - egyben a NATO és az EU külső határait is védjük. Ennek érdekében a Magyar Honvédség erőinek erre a feladatra kijelölt részét a keleti országrészbe csoportosítottuk át. A Magyar Honvédség támogatja a belbiztonsági erőket és a humanitárius segítségnyújtási feladatokat egyaránt.

LALA0657

A nemzetközi kapcsolatok általános kérdéseinek áttekintése során hangsúlyozták a felek, hogy stratégiai partnerként tekintenek egymásra, valamint a két ország közötti intenzív, kétoldalú katonai kapcsolatok kiterjednek a légvédelmi, továbbá a szárazföld területén számos közös gyakorlat végrehajtására, katona-egészségügyi és haditechnikai együttműködésre. A kétoldalú együttműködést továbbra is jelentős részben a NATO-, EU- és V4 tagságból fakadó feladatok határozzák meg. A március közepén NATO aktiválásra kerülő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) szintén fontos eleme kétoldalú együttműködésünknek, hiszen Magyarország és Horvátország mellett Szlovákia is keretnemzetként vesz részt a parancsnokság munkájában.

A találkozó kiváló alkalmat biztosított a V4 elnökségünk eddigi tapasztalatainak megosztására, illetve az előttünk álló feladatok áttekintésére is, hiszen a V4 elnökségi feladatokat 2022. július 1-jétől hazánk Szlovákiának adja át.

LALA0665

A tárgyalást követően Hajnik László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály főosztályvezetője és dr. Martin Sklenár, a Szlovák Védelmi Minisztérium védelempolitikai igazgatója aláírta a két minisztérium Kétoldalú Katonai Együttműködési Tervét. Összesen ötven konkrét együttműködési programról született megállapodás a 2022-es évre, amelyből Magyarország területén huszonhárom, Szlovákia területén huszonhét valósulhat meg.

A találkozóval és az együttműködési terv aláírásával a két ország védelempolitikai, illetve katonai kapcsolatai továbbra is magas szinten maradnak.