Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliban szolgáló katonákat látogatott meg a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. december 19. 16:17

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka a látogatás során egyeztetett az ENSZ békefenntartó misszió (MINUSMA) megbízott parancsnokával, valamint ellátogatott az EUTM Mali Missziójának bázisára is Bamakoba. A látogatáson részt vett dr. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

Mali_képek (5)

A Magyar Honvédség parancsnoka elsőként Paul Ndiaye vezérőrnaggyal folytatott megbeszéléseket. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a találkozón elmondta, hogy Magyarországnak is fel kell készülnie a közös biztonság- és védelempolitika markánsabb megjelenésére, ami várhatóan hazánk EU katonai szerepvállalásának növekedésével fog járni. „2024 második felében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ezért fel kell készülni a bilaterális és regionális – kiemelten V4 – partnerektől érkező együttműködési kezdeményezések vizsgálatára és teljesítésére is” - tette hozzá az altábornagy.

Mali_képek (7)

A Magyar Honvédség parancsnoka az EU Kiképző Misszió bamakoi bázisára is ellátogatott, ahol a Jochen DEUER és Christian RIENER dandártábornokokkal folytatott tárgyaláson beszámolt arról, hogy a honvédség a magyar parlament döntése értelmében támogatja az afrikai Száhel-övezet stabilitása érdekében megvalósuló többnemzeti katonai alakulatot. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: a TAKUBA alkalmi harci kötelékben történő magyar katonai szerepvállalás minden jogi feltétele teljesült, az előkészítő törzs pedig már megkezdte a misszióban résztvevő katonák élet- és munkafeltételeinek kialakítását az afrikai országban. A parancsnok a hivatalos látogatás során ellátogatott az EUTM Mali Missziójának bázisára, ahol állománygyűlést tartott az afrikai országban szolgáló magyar katonáknak. Beszédében kiemelte: a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai sikeresek, és a magyar katonáknak Maliban is fontos szerepük van az európai terrorfenyegetések és a migráció megakadályozásában.