Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már készül a harmadik váltás

Szöveg: Szűcs László |  2008. február 26. 15:10

Bár a jelenleg Szarajevóban lévő MH EUFOR Kontingens második váltása még közel négy hónapig a hadműveleti területen szolgál, a „hátországban” már megkezdődött a következő váltóállomány felkészítése. A tervek szerint június végén ismét egy zömmel tatai katonákból álló század utazik a bosznia-hercegovinai fővárosba, hogy a Többnemzetiségű Zászlóalj részeként békefenntartó feladatokat lásson el.

Szarajevóban pillanatnyilag is többségében tatai katonákból álló magyar kontingens szolgál…

Február 4-e. Ez volt az a nap, amikor az MH EUFOR Kontingens harmadik váltása megkezdte a felkészülést a nyáron kezdődő külszolgálatra. Igaz, ekkor még csak a missziós kiképzés első üteme, vagyis az egyéni felkészülés kezdődött, amelynek során mindenki a saját laktanyájában készül rá váró feladatokra. A kontingens teljes állománya majd csak a második ütem, vagyis a kötelékkiképzés kezdetekor találkozik. Egészen pontosan március 3-án…

1595873722
Mivel azonban a század váltóállományának nagy része – mintegy százan – ezúttal is a Klapka-dandár lövészzászlóaljánál szolgál, Tatán már az elmúlt közel egy hónapot is közös kiképzéssel töltötték a Szarajevóba készülő szerződéses és hivatásos katonák.
Az egyéni felkészítés a katonák számára rendszeresített kézifegyverekkel végrehajtott éles lőgyakorlattal ért véget. A Szómodon található helyőrségi lőtéren február 25–26-án, úgynevezett békefenntartói különleges lőgyakorlatokon bizonyíthatták lőkészségüket. (Felvételeink ekkor készültek.) Ezek a lőgyakorlatok abban különböznek a hagyományos, „háborús helyzetekre felkészítő" lövészetektől, hogy ilyenkor nem az emberi élet kioltása, hanem az ellenség harcképtelenné tétele a fő cél. Vagyis anatómiai célalakokat és úgynevezett zavaró célokat is elhelyeztek a célterületeken. Előbbieket meghatározott helyen – például karon, vagy lábon – kell eltalálni, a zavaró célokat pedig szigorúan tilos meglőni.

A különleges lőgyakorlatok során pisztollyal, gépkarabéllyal, géppisztollyal, géppuskával és mesterlövész puskával tüzeltek a misszióba készülő tatai katonák. Voltak olyanok, akiket a lövészetvezetők külön megdicsértek teljesítményükért. Az állomány egyik női tagja, Székely Viola szakaszvezető például még soha nem lőtt ilyen jól pisztollyal, pedig már többször is részt vett hasonló lőgyakorlaton. Az ifjú hölgynek ugyanis a szarajevói lesz a harmadik külszolgálata, korábban már kétszer szolgált Koszovóban, a Pristinában települő őr-, és biztosító zászlóaljban.

Persze többen is vannak, akik már nem az első békefenntartó missziójukra készülnek. Ahogy Dancs Tibor főhadnagy, a

1595873722
felkészülő század parancsnokhelyettese fogalmazott: szinte minden katonájuk járt már külszolgálatban. A többség Koszovóban, de akad olyan is, aki Afganisztánban teljesített fél évet. Az abszolút rekorder azonban Szunyogh Tibor törzsőrmester, akinek a mostani lesz hatodik missziója…

A március első munkanapján kezdődő kötelék-felkészítésre még mintegy ötvenen érkeznek Tatára a Magyar Honvédség más alakulataitól és katonai szervezeteitől – elsősorban a kontingens törzsébe, illetve néhány speciális beosztásba. A békefenntartói kiképzés április 15-ig tart, ekkor egy hetes záró gyakorlaton adnak számot tudásukból a misszióra készülők. Az éles lövészettel összekötött harcászati gyakorlaton a század azt a feladatot hajtja végre, melyet a kontingens törzse tervez meg számukra.

Az MH EUFOR Kontingens harmadik váltását május végén búcsúztatják Tatán, Szarajevóban pedig június végén kezdik meg fél éves külszolgálatukat. A magyar kontingens parancsnoka a tervek szerint Bakos Sándor alezredes, a század parancsnoka pedig Varga Péter százados lesz.

További képek:

1595873722
1595873723
1595873723

Fotó: Galovtsik Gábor