Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Márciusban folytatódik Karadzic pere

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 6. 8:19

Márciusig elnapolták a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic perét Hágában. A bíróság jogi képviselőt rendelt ki a volt boszniai szerb elnök mellé, aki eddig saját védelmét látta el, és a testület szerint az ügyvédnek több hónapra is szüksége lehet a felkészülésre.

Jogi képviselőt rendelt ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető mellé, a testület egyúttal bejelentette, hogy március elsejéig elnapolta az előző héten kezdődött pert.

A bírák úgy vélték, hogy még a legtapasztaltabb jogi képviselőnek is szüksége van felkészülési időre a bonyolult eljáráshoz, ezért döntöttek a halasztás mellett.

Karadzic eddig maga látta el védelmét, tíz hónapos haladékot kért dossziéjának áttanulmányozására, majd miután ezt nem kapta meg, bojkottálta az eljárást. Csak a negyedik tárgyalási napon jelent meg, hogy ismét haladékot kérjen.

A bírák már korábban megfenyegették Karadzicot, hogy ha tovább bojkottálja az eljárást, jogi képviseletére hivatalból jelölnek ki ügyvédet. Karadzic eddig elutasította ezt a megoldást.

A 2008-ban elfogott Karadzicot a szarajevói és a srebrenicai népirtással vádolják, a volt boszniai szerb vezető akár életfogytiglant is kaphat.