Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Máris a szavazatok újraszámlálását követelik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 25. 6:44

Núri al-Máliki leköszönő miniszterelnök sok száz híve tüntetett Irak déli részén a parlamenti választáson leadott szavazatok újraszámlálását követelve. “Nem a csalásokra, igen Málikira, igen Irakra” – skandálták a tüntetők Bászrában, a helyi hatóságok székháza előtt.

A Bagdadtól 305 kilométerre délre fekvő Násziríja, valamint a 150 kilométerre délre fekvő Nedzsef városban is utcára vonultak Máliki hívei.

Ezzel egy időben Bászrában ülésezett tíz tartományi tanács elnöke, akiket a tavalyi regionális választáson Máliki listáján választottak meg. Közleményükben a voksok kézzel történő újraszámlálását követelték, mert szerintük felmerült annak a gyanúja, hogy csalások és manipulációk történtek a március 7-i választáson. Honfitársaikat tüntetésekre szólították fel, és közölték azt is, hogy amennyiben kérésüket nem teljesítik, “egy sor intézkedést" tesznek. Azt azonban nem tudni, hogy pontosan mire céloztak.

A központi választási bizottság vasárnap közölte, hogy sehol nem tapasztaltak nagyszabású csalást, így felesleges megismételni a szavazatszámlálást. A végleges eredményeket várhatóan pénteken hirdetik ki, és a pártok ezt követően tehetnek panaszt.

A voksok csaknem teljes feldolgozottsága mellett a két rivális – a Núri al-Máliki vezette, Jogállamiság nevű pártszövetség és az Ijád Allávi volt miniszterelnök nevével fémjelzett, a világi ellenzék nevében fellépő Iraki Blokk – áll az élen és fej-fej mellett haladnak.

Irak déli, síiták által lakott részén Allávit azzal vádolják, hogy Szaddám Huszein néhai iraki diktátor pártjának, a Baasz pártnak a visszatérését jelképezi. Allávi, csakúgy mint számos más iraki, tagja volt a Baasz pártnak, de az 1970-es évek elején kilépett belőle.

Máliki vasárnap felszólította a központi választási bizottságot, hogy tegyen eleget a politikai pártok követelésének, és rendelje el a szavazatok kézzel történő újraszámlálását. Hangsúlyozva, hogy még mindig ő a hadsereg főparancsnoka és az ország politikai vezetője, azzal magyarázta kérését, hogy meg akarja őrizni a politikai stabilitást, valamint meg akarja akadályozni a biztonsági helyzet romlását és az erőszak fellángolását.

Címkékjog