Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Más volt ez a nap, mint a többi

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 11. 9:44

A 2008. május 8-i reggel is úgy indult, mint minden hétköznap a kecskeméti repülőbázis életében. A repülőgép-vezető és kiszolgáló állomány a napi kiképzési repülésre készülődött, zajlott a mozgás a zónában – vontatták ki a gépeket a starthelyre. Semmi jel nem utalt arra, hogy más lesz ez a nap.

Ez a csütörtök azonban annyiban eltért az „átlagostól", hogy az Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó alakulatok vezető állományába tartozó vezénylő zászlósai egymás után érkeztek a bázisra az ország minden részéből, összesen 37-en.
Az előzetes tervek szerint a nap célja az volt, hogy az alakulatok képviselői megismerjék a bázis szervezeti felépítését, mindennapos működését, életét tehát betekintést kapjanak a hétköznapok tevékenységeibe. Megismerjék a bázis hadműveleti képességeit és azokat a képességeket, amelyekkel a jövőben a szárazföldi haderő részére együttműködést tud nyújtani.

A szakmai nap első mozzanataként Tóth László főtörzszászlós a repülőbázis vezénylő zászlósa megnyitotta a szakmai napot, majd Berec Zoltán ezredes, a bázis törzsfőnöke tartott tájékoztatót a bázis történetéről, feladatrendszeréről, fegyverzetéről és a bázis előtt álló feladatokról.
Az előadás befejezése után az alakulat törzsfőnöke, Pető István dandártábornok, bázisparancsnok nevében eddig végzett kiemelkedő munkája elismeréseként egy névre szóló bázis plakettet adott át Tóth László főtörzszászlósnak.

A tájékoztató után a látogatók megnézték a Fegyveres Légvédelmi Szolgálat elhelyezési körletét, majd a Repülőtér Javító- és Üzembentartó század telephelyén ismerkedtek azokkal a speciális eszközökkel, amelyekkel a század a repülőtér biztonságos üzemeltetését biztosítja.
Ebéd után, a bázis harcálláspontján ismerkedtek a repülésirányítás, valamint a hadműveleti irányítási feladatrendszerrel, a technikai háttérrel. Nagy érdeklődéssel kísérték a jelenlévők azt a dinamikus bemutatót, amelyen az alakulat kijelölt egységei egy „földre kényszerített repülő eszköz" személyzetének elfogását, a repülőgép hatástalanítását szimulálták.

Ezután a látogató csoport statikus bemutatón vett részt, ahol „testközelből" ismerkedhettek meg a bázison rendszeresített repülőeszközökkel, sőt kipróbálhatták milyen érzés a MiG-29 és L-39 típusú repülőgépek katapultüléseiben ülni.

A központi zónában Tóth László főtörzszászlós, a repülőbázis vezénylő zászlósa ismertette a repülések kiszolgálásának menetét, a zónában zajló tevékenységet.

A szakmai nap zárásaként, a vendégek látogatást tettek a csapatmúzeumban.

Az általános megítélés szerint nagyon hasznos, tapasztalatokban bővelkedő, érdekes, dinamikus programban vettek részt az alakulatok képviselői.