Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig közel ezer al-Kaida-tag lehet Irakban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 10. 8:11

Az Egyesült Államok tudomása szerint még mindig mintegy ezer al-Kaida-tag van Irakban – jelentette ki június 8-án, csütörtökön Leon Panetta CIA-igazgató a védelmi miniszterré való kinevezését mérlegelő szenátusi meghallgatáson. Panetta, aki júliusban veszi át a Pentagon irányítását, arra a kérdésre válaszolt, hogy érdekében állna-e az Egyesült Államoknak az év végi kivonulási határidő után is katonákat tartani Irakban, amennyiben a bagdadi vezetés azt kérné.

“Meg kell mondjam, hogy még mindig van ezer al-Kaida-tag Irakban. A helyzet továbbra is bizonytalan. Szerintem minden szükséges lépést meg kell tennünk azért, hogy megóvjuk ott elért eredményeinket" – fogalmazott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjáról hamarosan távozó Panetta.

A védelmi miniszter-jelölt kijelentette: arra számít, hogy Irak “egy ponton" fel fogja kérni az Egyesült Államokat, hogy a 2011 végi csapatkivonási határidő után is állomásoztasson egységeket az országban.

“Számomra egyértelmű, az iraki vezetés fontolóra vette, hogy kérni fogja a csapatok jelenlétének valamilyen formában való fenntartását" – jelentette ki, hozzátéve: az elnöknek komolyan fontolóra kellene venni egy ilyen kérést.

Irakban jelenleg mintegy 50 ezer amerikai katona állomásozik.

Leon Panetta kifejezte meggyőződését, hogy amennyiben a nemzetközi közösség fenntartja a rendszerére nehezedő nyomást, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető végül le fog mondani. Rámutatott, hogy a kormányellenes felkelők sikereket értek el az ország nyugati és keleti területein is.

Címkékkinevezés