Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombát találtak csatornázás közben

Szöveg: Szűcs László |  2011. június 10. 7:02

A 22. héten, azaz május 29. és június 5. között 66 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 31 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat felderítő főnökségének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1105 bejelentést kaptak.

Május 30-án Győrből kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a város egyik parkjában, a patak partján, az arra járók világháborús robbanószerkezetet találtak. A Strak Vince főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 105 milliméteres repeszgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítettek.

Május 31-én Debrecenbe kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Kassai úton található régi laktanyában egy 27 milliméteres, német gyártmányú páncélgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el a helyszínről, majd a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Június 1-jén Székesfehérvárról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Prónai utcában, a városi önkormányzat területén, földmunkák közben, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetek kerültek elő. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a munkások négy darab 75 milliméteres páncéltörő lőszert, két darab kézigránátot, egy köd-kézigránátot, valamint öt kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert találtak. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a helyszínen összegyűjtötték, majd a közelben kijelölt helyen felrobbantották.

Ugyancsak ezen a napon Seregélyesről is érkezett egy bejelentés a tűzszerész
ügyeletre, amely szerint a Móra Ferenc utcában, csatornázás közben került elő egy világháborús bomba. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, AO–25-ös típusú bombát találtak. A 25 kilogrammos szerkezetet a tűzszerészek a helyszínen hatástalanították, majd a központi gyűjtőbe szállították.

Két egymást követő napon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek Budapesten, az Etele téren, a 4-es metró építési területén. Június 2-án és 3-án egy-egy 150 milliméteres, magyar gyártmányú repeszromboló gránát került elő a földből. A világháborús robbanószerkezeteket a tűzszerészek mindkét nap a központi gyűjtőbe szállították.

Június 4-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérkre vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Kossuth utca egyik házának kertjében – földmunkák közben – világháborús robbanószerkezetet találtak. Az AO–2,5 típusú, szovjet gyártmányú 2,5 kilogrammos repeszbombát a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.