Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai légi csapás az al-Kaidára Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 10. 6:39

Az Egyesült Államok újabb légi csapásokat mért az al-Kaida fegyvereseire Jemenben, s a támadásban a felkelők több vezetője életét vesztette – jelentette június 9-én, csütörtökön amerikai hivatalos forrásra hivatkozva a CNN. Miközben a jemeni kormányerők megpróbálják visszafoglalni az iszlamista fegyveresektől az ország déli részén található Zindzsibár várost – a hivatalos televízió szerint ez meg is történt -, az amerikaiak felújították légi tevékenységüket.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) drónjaival korábban is intézett támadásokat iszlamista vezetők ellen, így nem sokkal Oszama bin Laden al-Kaida-vezér május 2-án történt likvidálása után egy pilóta nélküli géppel megpróbálta megölni a jemeni-amerikai Anvar al-Avláki radikális imámot.

Fran Townsend, George W. Bush exelnök volt belbiztonsági tanácsadója szerint a több hónapos szünet után felújított amerikai légi csapások várhatóan intenzívvé válnak Jemenben. Egy, a CNN-nek név nélkül nyilatkozó jemeni hivatalos forrás szerint Áden és Washington továbbra is együttműködik, különösen a terrorelhárításban. Mindkét ország vezetése igyekszik ugyanis megakadályozni, hogy az al-Kaida arábiai ága kihasználja a zavargásokat és az országban kialakult hatalmi vákuumot.

A csütörtöki The New York Times szerint a múlt hét végén amerikai légi csapás végzett Abu Ali al-Haritival, az al-Kaida egyik, Sabva tartománybeli parancsnokával. Hariti megölését a jemeniek korábban a saját sikerükként jelentették be. Egy amerikai hivatalos személy szerint a jelek szerint valóban sikerült likvidálni a terrorista vezetőt, de ezt a hírt megerősíteni rendkívül nehéz.

CímkékKAIA