Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodás Budapest és az MH Támogató Dandár között

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. május 3. 16:03

„Jó érzés, hogy Budapest ma és a jövőben is számíthat katonáira” – fogalmazott Tarlós István főpolgármester május 3-án Budapesten, ahol Kun Szabó István dandártábornokkal, az MH Támogató Dandár parancsnokával megállapodást írt alá a főváros és az alakulat együttműködéséről.

Együttműködési megállapodást írt alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka május 3-án délután a budapesti városházán.

1595935225
Tarlós István beszédében felidézte a város és az alakulat évszázados közös múltját, hiszen a mai MH Támogató Dandár 32. Budapest Díszzászlóalj legelső jogelődje, a Forgách-gyalogezred 1741 októberében alakult meg. Mint fogalmazott, a kapcsolat a 21. században is méltó a dicső múlthoz: ennek egyik bizonyítéka, hogy 2010 novemberében a Támogató Dandár fővárosi emlékzászlót kapott a fővárosi árvízi munkálatokban való részvétel, illetve a Budapesten végzett díszelgő tevékenységek és zenei kiszolgálás okán. Az alakulat katonái nemegyszer kiválóan vizsgáztak a fővárosban esetlegesen bekövetkező természeti katasztrófák következményeinek felszámolása során, illetve a védekezés és az elhárítás munkálataiban.

A főpolgármester emlékeztetett: az alakulat mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött, hiszen tevékenysége számos feladattal bővült, amelyek közül külön kiemelte a Szent Korona őrzésének ismételt átvételét. „Jó érzés, hogy Budapest ma és a jövőben is számíthat katonáira" – tette hozzá, és rámutatott: a katonai hivatás elkötelezettséget, hitet, bajtársiasságot és fegyelmet követel művelőitől. „Őszintén kívánom, hogy e megállapodás a legszebb hagyományok megőrzésén túl ezen értékek megismerését is előmozdítsa. Minderre és az önök szellemiségére a város mentalitásának is nagy szüksége van" – zárta beszédét Tarlós István.

Kun Szabó István dandártábornok hangsúlyozta: a megállapodás aláírása rendkívül nagy megtiszteltetést jelent az alakulat számára, és biztosította a megjelenteket, hogy a dandár állománya a nemzet ügyét szolgálva fegyelmezetten, példaértékűen, tisztességgel és becsülettel látja majd el az abban vállalt feladatait.

Az együttműködési megállapodás mindkét fél részéről a katonai
hagyományok ápolását, őrzését, valamint a honvédelmi nevelést
hangsúlyozza, illetve a katasztrófavédelmi feladatokban való részvételt,
továbbá a budapesti rendezvények alkalmával történő díszelgési és
protokolláris feladatokat rögzíti.

1595935225

 Fotók: Galovtsik Gábor