Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbuktak a polietilén sisakok!

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 11. 14:01

Az amerikai hadsereg új, polietilénből (műanyagból) készülő sisakokat tesztelt, amelyek nem váltották be az előzetes reményeket. A tesztsisakok egy része a lövedékek ellen, másik része tompa tárgyaktól származó ütések ellen nem nyújtott megfelelő védelmet. A tesztelt sisakok között olyan is volt, amely egyik behatásnak sem tudott megfelelő módon ellenállni.

Négy vállalat által benyújtott, öt különböző típusú sisakot vizsgáltak. A tesztek során ballisztikai és mechanikai ellenállásukat vizsgálták, és a hivatalos értékelés szerint egy sem felelt meg. A mechanikai tesztek során többek között vizsgálták a sisakok tompa ütések és repesz elleni védelmét is.

A sikertelen tesztek visszavethetik a programot, annak ellenére, hogy a tervek szerint ebben az évben rendszeresíteni kívánták az új védőeszközt, amellyel a nehezebb kevlár sisakokat kívánják felváltani.

A szakértők véleménye szerint létrehozni egy olyan könnyűsúlyú sisakot, ami ellenáll a lövedéknek nem egyszerű dolog.

Az amerikai hadsereg tervei szerint ‑ amennyiben az új polietilén sisak fejlesztése sikeres lesz, az minden előírásnak megfelel, sikeresen teljesíti a teszteket – közel 240 ezer darabot vásárol az új védőeszközből.

A sisakkal kapcsolatos terv nem „légből kapott" ötlet, hiszen polietilén védelmi elemeket már sikeresen alkalmaztak az amerikai golyóálló mellények gyártása során.

Az amerikai katonák által támasztott egyik követelmény, hogy a sisak megfelelő védelmet nyújtson egy 7,62 mm-es lövedék ellen, amely kaliberű lőszereket gyakran alkalmaznak Irakban és Afganisztánban. Mindezen túl az új sisak könnyebb kell, hogy legyen, mint a jelenleg alkalmazott kevlár sisakok, azonban 35%-kal hatásosabb védelmet kell, hogy nyújtson repeszek, könnyű- és kiskaliberű lőfegyverek ellen.

1595895351